Dogma

Γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα: Η μοναστηριακή απλότητα στο πιάτο από τον Μοναχό Επιφάνιο

Γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο, ένα απλό, αλλά πολύ θρεπτικό πιάτο, για την οικογένεια με αγνά μοναστηριακά υλικά, από τον άλλοτε Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, Μοναχό Επιφάνιο που ταξίδεψε το Περιβόλι της Παναγίας στα πέρατα του κόσμου.

Για να ετοιμάσετε γίγαντες με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο για έξι άτομα, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:

Εκτέλεση:

Αρχικά, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα φασόλια και τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Όταν είναι μισοβρασμένα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα οποία σοτάρουμε σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Στη συνέχεια, αραιώνουμε τον τοματοπελτέ με νερό και τον προσθέτουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια. Ρίχνουμε περίπου ένα λίτρο νερό, αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, αφήνοντας το μείγμα να πάρει μια βράση. Μόλις βράσει, σβήνουμε τη φωτιά.

Τοποθετούμε τα φασόλια σε ένα ταψί φούρνου και περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, προσθέτοντας και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά, φροντίζοντας τα φασόλια να καλύπτονται πλήρως από το ζουμί, καθώς είναι μισοβρασμένα και χρειάζονται επιπλέον ψήσιμο στον φούρνο.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα. Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, θα πρέπει να έχουν στεγνώσει και να έχουν αποκτήσει ένα ροδοκοκκινισμένο χρώμα.

Για περισσότερες παραδοσιακές συνταγές, ανατρέξτε στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.

Φωτογραφία: www.kopiaste.info
Πηγή: mounathos-eshop.com