Dogma

Νέος Επίσκοπος Αμαντίας ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος – Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου Αλβανίας

Συνήλθε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννη.

Κατά τη συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί ως Επίσκοπο Αμαντίας τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο (Τόντριν).

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο εψηφισμένος Επίσκοπος, ο οποίος θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, ανέγνωσε το μικρό και το μεγάλο μήνυμα στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος.

Η χειροτονία του νεοεκλεγέντος Επισκόπου θα τελεστεί την Κυριακή 3 Μαΐου 2026, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα.

Ποιος είναι ο νέος Επίσκοπος Αμαντίας Ιγνάτιος

Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Αμαντίας Ιγνάτιος γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1978 στη Γκραντίστε Ντιβιάκας. Ολοκλήρωσε τη γενική του εκπαίδευση στο σχολείο του Φίερ-Σέμαν και το 1998 εισήχθη στη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις του Χριστού» στον Άγιο Βλάσιο Δυρραχίου.

Από το 2003 έως το 2017 διακόνησε ως κατηχητής και ιεροκήρυκας σε πόλεις και χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης.

Τον Απρίλιο του 2017 εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κυρό Ιγνάτιο, πλησίον του οποίου υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2024 χειροτονήθηκε ιερομόναχος από τον Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Άστιο, ενώ την 1η Ιουνίου 2025 ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Κατά την εκκλησιαστική του πορεία ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, υπηρετώντας ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, υπεύθυνος της Θεολογικής Ακαδημίας «Ανάστασις του Χριστού» στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου, καθώς και υπεύθυνος του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα.

Πέραν της αλβανικής γλώσσας, ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ελληνικά, ενώ διαθέτει γνώση της γερμανικής.

Exit mobile version