Με την φετινή έναρξη της καθιερωμένης κατά παράδοση πολλών ετών τοπικής εμποροπανηγύρεως στο Αυλωνάρι επαρχίας Κύμης τελέσθηκε σήμερα ο αγιασμός απο τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κόσυφα εφημέριο ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αυλωναρίου με την συμμετοχή του Αναγνώστου – Ιεροψάλτη κ. Αναστασίου Ρέτσα και κ. Δημητρίου Ρέτσα.
Κατά την ακολουθία του αγιασμού παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Γεώργιος Ζέρβας οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Κότσαρης κ.Μαρία Μπότη – Σαμαρά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αυλωναρίου κ. Βασίλειος Μαυρομάτης η πρώην.Δήμαρχος Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ καθώς επίσης αρθρόα ήταν η συμμετοχή πολλών επισκεπτών απο όλη την Εύβοια την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή .
Οι ρίζες της εμποροπανηγύρεως βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που η διακίνηση των προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια.
Αρχικά το παζάρι γίνονταν στον οικισμό της Αγ.Θέκλης όπου ευρίσκεται ο φερώνυμος βυζαντινός ιερός ναός της Αγίας Θέκλης.
Το 1844 ο βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία μαζί με τον πρώτο καθηγητή Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γερμανό Λουδοβίκο Ρός κατά την περιοδεία στην Εύβοια ,επισκέφθηκαν το Αυλωνάρι. Στα 1848 ο Λ.Ρόςς έγραψε τις εντυπώσεις του.¨
Επισκεφθήκαμε πρώτα μία μεγάλη εκκλησία: της Αγίας Θέκλας απέναντι από το Αυλωνάρι , από την άλλη μεριά της ποταμιάς.
Εδώ πριν λίγες ημέρες είχε γίνει εμποροπανήγυρη κι ήταν ακόμη αχάλαστες οι παράγκες…”. Tο παζάρι γίνεται κάθε χρόνο, η μόνη διακοπή που έχει στα τόσα χρόνια είναι την περίοδο της Κατοχής. Μέχρι το 1960 γινόταν στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου και από το 1961 σε ιδιόκτητο κοινοτικό χώρο. Στο παζάρι είχαμε κάθε χρόνο συγκέντρωση αξιόλογων ντόπιων και ξένων λαϊκών μουσικών και οργανοπαιχτών.
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με το παζάρι ,ήταν ο λαουτιέρης Μήτσος Κωνσταντίνου από τη Βρύση που με την κομπανία του προσέφερε κέφι στο παζάρι πάνω από 35 χρόνια.
Έκτοτε λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μία δυναμική συνεχώς αυξανόμενη με μικροπωλητές και εμπόρούς από όλη την Ελλάδα , με αριθμό επισκεπτών περίπου στους 30.000 και διαρκεί από 6 έως 14 Οκτωβρίου.
Σήμερα εκτός του οικονομικού ενδιαφέροντος που έχει, αποτελεί και ένα πολύ αξιόλογο λαογραφικό στοιχείο για όλο τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.
Φωτογραφίες Ματίνα Ρέτσα.