Σε μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου 2023 στoν κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, απονεμήθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο το Παράσημο και το Μετάλλιο του Αγίου Νεκταρίου, τα οποία αποτελούν την ύψιστη τιμητική Διάκριση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για το λειτουργικό, ποιμαντικό, κατηχητικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα απολυτίκια του πολιούχου και προστάτη της Ιεράπετρας Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νεκταρίου από τη Χορωδία των Ιεροψαλτών. Ακολούθησε η τελετή απονομής στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο από το ισόβειο Μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Oμότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συντοπίτη μας κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.
Αμέσως μετά την απονομή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μίλησε για αισθήματα χαρμολύπης που τον διακατέχουν και τόνισε τα εξής: «Είναι μία μέρα ιδιαίτερη και σημαδιακή για μένα. Μία μέρα ανάμεικτη αισθημάτων βαθυτάτου πόνου καί θλίψεως, αλλά συνάμα δοξολογίας στον εν Τριάδι Αληθινό Θεό, χαράς, ελπίδας και ανάμνησης ανεξίτηλων βιωμάτων. Το πρωί τελέσαμε καθηκόντως το επταετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντός μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, ενθυμούμενοι όλοι την πατρική αγάπη, την ευγένεια της ψυχής και των πολλών χαρισμάτων του, αλλά και όλα όσα βιώμαμε κοντά του από μικρά παιδιά και μαθητεύσαμε στην αγαπώσα καρδία του.
Απόψε, τιμάται η ελαχιστότητά μου, ο άμεσος διάδοχός του στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Και τιμάται στο πρόσωπο του Μητροπολίτου ολόκληρη η Τοπική Εκκλησία. Και τιμάται με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ριζαρείου Ιδρύματος και της Ρ.Ε.Σ,, το Παράσημο και το Μετάλλιο του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος επί 14 συναπτά έτη διηύθυνε το Εκκλησιαστικό αυτό Καθίδρυμα. Τον Άγιο που ευλαβείτο ιδιαιτέρως ο μακαριστός Γέροντάς μας Ευγένιος και είχε προστάτη του και βοηθό, κυρίως στις δύσκολες στιγμές της αρχιερατείας του. Και μας άφησε πολύτιμο θησαυρό το παρόν απότμημα από τα άγια λείψανά του, το οποίο του είχε δωρίσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας κυρός Ιερόθεος σε μια στιγμή δοκιμασίας, όταν χτύπησε σε τροχαίο ατύχημα ο Κληρικός μας, ο π. Ευγένιος. Και αν ζει σήμερα ο Αδελφός μας, τούτο οφείλεται καθαρά στη θαυματουργό χάρη και επέμβαση του αγίου. Και εγώ αξιώθηκα να ζήσω αυτό το ολοζώντανο θαύμα, όπως και άλλο ένα παρόμοιο από τον άγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε αυτήν τη συμβολική ημέρα να γίνει αυτή η τιμητική εκδήλωση.
Και αιτία αυτής της μεγίστης τιμής για μένα τον ανάξιο και ταπεινό Ιεράρχη της Εκκλησίας Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ένας Άνθρωπος. Και τονίζω τη λέξη άνθρωπος με το άλφα Κεφαλαίο, διότι στις μέρες μας συναντάς πολλούς ανθρώπους με δεκάδες τίτλους και περγαμηνές, επιστήμονες αφοσιωμένους στην επιστήμη τους, ανθρώπους όμως επιστήμονες με πολλές περγαμηνές και διεθνείς διακρίσεις με σπάνιο ήθος, σεμνότητα, ταπείνωση, καλοσύνη, ευγένεια, αξιοπρέπεια και πηγαία αγάπη συναντάς σπάνια. Και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο ελλογιμώτατος κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, από την ιστορική Ανατολή Ιεράπετρας, με την πλούσια και μακραίωνη παράδοση και τον απαράμιλλο πολιτισμό».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Χαραλαμπάκη, για την πρότασή του στο Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος και για όλες τις ενέργειές του, προκειμένου να του απονεμηθεί η ανώτερη αυτή διάκριση. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρισε «ένα γίγαντα του πνεύματος και ταυτόχρονα έναν ταπεινό δούλο του Θεού, έναν ακάματο σκαπανέα της επιστήμης, έναν αθόρυβο υπηρέτη της γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και των γραμμάτων, που δεν ξεχνά τον τόπο καταγωγής και τις ρίζες του».
Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον παριστάμενο όμορο Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, «τον σοφό δάσκαλό του στην Εκκλησιαστική Ιστορία στα πανεπιστημακά έδρανα του Α.Π.Θ. που αυθόρμητα και αδελφικά υπεβλήθη σε πολύ κόπο για να μοιραστεί τη χαρά του», τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη και τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών φορέων και αρχών, τους Ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας και όλους τους παρευρισκομένους, τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά.
Τέλος αφιέρωσε την τιμητική διάκριση στους αοιδίμους προκατόχους του Μητροπολίτες Ευγένιο (Πολίτη), που κοιμήθηκε στις 15/9, Φιλόθεο Α΄ (Μαζοκοπάκη) και Φιλόθεο Β΄ (Βουζουνεράκη), που αυτή την ημέρα εόρταζαν τα ονομαστήριά τους, και Αμβρόσιο (Σφακιανάκη), συνυποψήφιο του Αγίου Νεκταρίου για την Ι. Μητρόπολη Πενταπόλεως, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο προαύλιο του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια με ιδιαίτερη γλαφυρότητα εκφώνησε μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία για τον πολύπαθο βίο και το πολυσχιδές ποιμαντικό, θεολογικό, συγγραφικό και διδακτικό-παιδαγωγικό έργο και το παράδειγμα ζωής του Αγίου Νεκταρίου, «του αγίου των θαυμάτων και της ελπίδας κάθε πονεμένης ψυχής, που έγινε γνήσιος εραστής του ενάρετου βίου, δοχείο των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, ένθεος θεράπων του Χριστού και σοφός και υποδειγματικός Ιεράρχης,ο οποίος τήρησε στο έπακρο όλες τις ευαγγελικές αρετές», και ευχήθηκε να μιμηθούμε κι εμείς την υψοποιό ταπείνωση και την καρτερία του, που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος αφού εξέφρασε και τη δική του συγκίνηση και χαρά, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο για την πρωτοτυπία, τη συνοχή του κειμένου και το περιεχόμενο της μεστής ομιλίας του. Τόνισε ότι χρειαζόμαστε το παράδειγμα ζωής του Αγίου Νεκταρίου, για να σταματήσει η αποκτήνωση και η αλόγιστη υπεροψία του ανθρώπου που απερίσκεπτα καταδυναστεύει την κτίστη και οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα αυξάνουν και θα κορυφωθούν στα μέσα του αιώνα που διανύουμε η μοναξιά και οι ψυχικές παθήσεις του ανθρώπου, γιατί, παρά την απόλυτη ασημαντότητά του, απομακρύνεται από τον Δημιουργό Θεό.
Το ισόβειο Μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής αναφέρθηκε στο σκεπτικό της Απόφασης του Συμβουλίου, για την επίδοση του Παρασήμου και του Μεταλλίου επι τη συμπληρώσει 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου πατρός ημών Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του θαυματουργού (1920 – 2020), η οποία μετετέθη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και στη συνέχεια σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές την προσωπικότητα, την πορεία και το πολυσχιδές έργο του τιμώμενου Ιεράρχου.
Όπως είπε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, υπέρτιμος και έξαρχος Ανατολικής Κρήτης, κ. Κύριλλος (Διαμαντάκης), γεννήθηκε σε ένα πανέμορφο χωριό του Ηρακλείου, τις Κ. Ασίτες, στις πρόποδες του Ψηλορείτη, που πήρε το όνομά του από τους στρατιώτες του Νικ. Φωκά που κατοίκησαν εκεί το 961 μ.Χ. και κατάγονταν από την αρχαία ελληνική πόλη Ασσό της Μικράς Ασίας. Έχει μεγάλη παράδοση, αφού διαθέτει 22 ναούς και γειτνιάζει με την Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου του Γοργοελεήμονος ή Γοργολαΐνι, η οποία αναφέρεται σε ενετικό έγγραφο του 1319, αποτέλεσε κέντρο επαναστατικών αγώνων και σ’ αυτήν διετέλεσε Ηγούμενος έως τον 1994 ο μακαριστός Μητροπολίτης Ευγένιος. Το 1995 εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στη Ι. Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού και το 1999 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύντης και Σητείας, και ακολούθησε η λαμπρή εξέλιξή του.
Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε σε όλες τις θέσεις που ο Σεβασμιώτατος υπηρέτησε την Εκκλησία, όπως στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, στην οποία διετέλεσε από το 2010 Αρχιγραμματεύς, καθώς στο επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος», που διέτέλεσε Γραμματεύς και Διευθυντής Συντάξεως. Την 12ην Οκτωβρίου 2016 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας και ενθρονίσθηκε στις 19 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Ο ομιλητής έκανε αναφορά στην εκκλησιαστική και λοιπή δράση του τιμώμενου Μητροπολίτου, όπως είναι η υποδειγματική και πλήρης ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως, που επιμελείται ο ίδιος, στην οποία υπάρχουν ψηφιοποιημένες οι περισσότερες από τις πολλές, καλαίσθητες και εξαιρετικές από ποιοτικής άποψης εκδόσεις της Ι. Μητροπόλεως. Όπως σημείωσε «επίτευγμα του είναι η εύρυθμη λειτουργία των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας – Ψηφιδωτού στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, και το 5ο Θερινό Σχολείο για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι ένας Ιεράρχης ανοικτών οριζόντων, που είναι εξοικειωμένος και χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες κατά τον ίδιο είναι ευεργετικές όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο. Επίσης επεσήμανε, ότι μαζί με τις θεολογικές έχει και βαθύτατες παιδαγωγικές γνώσεις, όπως αποδεικνύουν οι Εγκύκλιοι επιστολές του προς τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό και τα Μηνύματά του προς τους μαθητές των σχολείων στην αρχή κάθε σχολικού έτους».
Από το τεύχος 94, του περιοδικού της Ι. Μητροπόλεως «Άγκυρα Ελπίδος», που ήταν αφιερωμένο στην εις Επίσκοπον χειροτονία και στην ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και απεικονίζει τη βαθύτατη εκτίμηση του λαού και των αρχόντων του προς το πρόσωπό του, ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός ανέγνωσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα και σχολίασε τη φράση «Γνωρίζω καλώς ότι η επισκοπική διακονία είναι συνεχής σταυρώσιμη πορεία προς το Γολγοθά και ότι η επισκοπική Μίτρα, αν και καλύπτεται «υπό χρυσής αλουργίδος», εντούτοις θα καταστεί πολλές φορές στην πορεία μου ακάνθινος στεφάνος».
Τέλος ευχήθηκε στον τιμώμενο, πανάξιο, οτρηρό και προικισμένο Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, να έχει υγεία και μακροημέρευση, για να συνεχίσει το πολυδιάστατο έργο του, επ’ αγαθώ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ελληνισμού.
Ακολούθησαν ύμνοι από την Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου, τους οποίους απέδωσε αριστοτεχνικά η χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του ναού και Δ/ντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.
Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πλειάδα κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ευάγγ. Μπινιχάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Ρουμελιωτάκη, Εμμ. Βρυγιωνάκης και Κων. Αστροπεκάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Μαστοράκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και υποψ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος και υποψ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Ιεράπετρας κ. Ελ. Βλάση και κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος Λασιθίου κ. Γεώργ. Τσιφετάκης, πρώην πολιτευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πευκιανάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.