Dogma

Λαμπρός εορτασμός πάντων των Καστοριανών Αγίων

Την πρώτη Κυριακή μετά τα Ελευθέρια της πόλεως Καστορίας, τιμώνται πανηγυρικά πάντες οι εν Καστορία τιμωμένοι Άγιοι, οι οποίοι γεννήθηκαν, έδρασαν ή τελείωσαν την επίγεια ζωή τους στον τόπο αυτό. Σε όλους τους Ναούς ψάλλεται η Ακολουθία των Αγίων. Επίκεντρο των εορτασμών ο περίλαμπρος Ναός του Αγίου Νικάνορος, όπου και τίθενται σε προσκύνηση τα ιερά Λείψανα των Αγίων.

Στον Εσπερινό της εορτής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως. Μετά την Ακολουθία της Λιτής και την Αρτοκλασία, ο Ποιμενάρχης μας μίλησε καταλλήλως για την έννοια της αγιότητος στην ζωή της Εκκλησίας και επισήμανε την προτροπή του Κυρίου : «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμί».

Ανήμερα της εορτής, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακα των Πατριάρχειων που κατάγεται από την Καστοριά, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, οι Ιερείς του Ναού π. Ελευθέριος και π. Βασίλειος και οι Διάκονοι Ιάκωβος και Παύλος. Αντί κηρύγματος, αναγνώστηκε η σχετική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου για την περίλαμπρη αυτή ημέρα για την Καστοριά.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος έθεσε σε προσκύνηση την ευωδιάζουσα τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Βασιλείου από το Χιλιόδενδρο, που μαρτύρησε με πέλεκυ, προς αγιασμό και ευλογία των πιστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ