Dogma

Ρεθύμνης Πρόδρομος: «Ανοιχτή η αγκαλιά μου για όλους»

Με λαμπρότητα αναμένεται να γίνει το Σάββατο η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη, σε απευθείας μετάδοση από τη ΚΡΗΤΗ TV

Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν πριν την ανάληψη των νέων καθηκόντων του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο οποίος από το Σάββατο 19 Μαρτίου, και έπειτα αναλαμβάνει υπεύθυνος του κλήρου της ιστορικής μητροπόλεως. Στο πλευρό του θα βρίσκεται και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος προτού αναλάβει το ύψιστο αρχιερατικό αξίωμα του Αρχιεπισκόπου ήταν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Παράλληλα, στην τελετή ανάληψης των νέων καθηκόντων θα βρίσκονται και άτομα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Το γεγονός της ανάληψης των νέων καθηκόντων του Μητροπολίτη έχει ύψιστη εκκλησιολογική και θεολογική σημασία για την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς ο μέχρι πρότινος επίσκοπος Κνωσού αναλαμβάνει να αλλάξει σελίδα στην ιστορία της συγκεκριμένης Μητροπόλεως.

Αναλυτικότερα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου να υποδεχτεί τον νέο ποιμενάρχη της. Ο εξ Ηρακλείου καταγόμενος νέος Μητροπολίτης θα αναλάβει και επίσημα τα νέα του εκκλησιολογικά του καθήκοντα αυτό το Σάββατο, καλύπτοντας το κενό του προκατόχου του Μητροπολίτη Ρεθύμνης, ο οποίος είναι πλέον ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος.

Το πρόγραμμα

Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου, και συγκεκριμένα στις 10, θα αναχωρήσουν από το Ηράκλειο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο αλλά και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, που είναι ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος. Θα υπάρξει μια στάση στην Παναγία τη Χαρακιανή, όπου οι υψηλόβαθμοι ιερείς θα φιλήσουν το προσκύνημα. Στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη αναμένεται να φτάσουν στις 11:30 π.μ. Εκεί έχει προγραμματιστεί υποδοχή από τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Μαρινάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αντιφώνηση από τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης.

Λόγια αγάπης από τον Αρχιεπίσκοπο

Λόγια αγάπης εξέφρασε για το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, χαρακτηρίζοντάς τον ως μια ακέραιη και ανιδιοτελή εκκλησιαστική προσωπικότητα που θα υπηρετήσει πλέον μια Μητρόπολη που έχει σπουδαίο ιστορικό και ορθόδοξο πολιτισμό.

«Με πολλή συγκίνηση ετοιμάζομαι να παραδώσω στον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομο, την Ιερά Μητρόπολη που με τη χάρη του Θεού ποίμανα για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχει έναν υπέροχο λαό, έναν εξαιρετικό ιερό κλήρο, εξαιρετικές μοναστικές αδελφότητες, εξαιρετικά ιστορικά μοναστήρια. Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μού χάρισε πολλές πνευματικές χαρές όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι συγκινημένος γιατί τον αγαπητό Πρόδρομο τον γνωρίζω εξ απαλών ονύχων, από τότε που ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να διακονήσει την Εκκλησία. Ήμουν εκείνος ο οποίος πριν από 17 χρόνια τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του και είμαι χαρούμενος που η χάρις του Θεού τον αξίωσε να φτάσει σε αυτή την ευλογημένη ώρα να αναλάβει μια Μητρόπολη με ιστορία, παράδοση και ορθόδοξο πολιτισμό. Η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου είναι μια Μητρόπολη με τόσους ευλογημένους Ιεράρχες που την έχουν υπηρετήσει, και όπου πρωτεύουσα θέση έχει το ιστορικό Αρκάδι μας. Είναι μια Μητρόπολη που έχει υποδεχτεί σπουδαίες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, όπως ο Tιμόθεος Bενέρης (1916-1933), ο Aθανάσιος Aποστολάκης (1936-1968), ο μεγάλος εκκλησιαστικός παράγοντος του νησιού μας Tίτος Συλλιγαρδάκης (1970-1987), ο Θεόδωρος Tζεδάκης (1987-1996) και ο άμεσος προκάτοχός μου, ο Άνθιμος Συριανός (1996-2010). Ο ένας συμπλήρωνε το έργο του άλλου. Τη σκυτάλη θα την πάρει πλέον ο Πρόδρομος, που είμαι σίγουρος πως θα διακονήσει την Εκκλησία της Κρήτης όμορφα, ταπεινά και ευλογημένα. Ξέρουμε πως ο Πρόδρομος διακρίνεται για την ανιδιοτέλεια και την προσφορά του στην Εκκλησία της Κρήτης από τις θέσεις που διακόνησε. Ξέρουμε ποιος είναι. Είναι ένας ακέραιος άνθρωπος και προσηνής στους άλλους ανθρώπους. Και όλοι εμείς οι επίσκοποι που τον εκλέξαμε ήμασταν σίγουροι ότι θα ικανοποιήσει τη βουλή του Θεού», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, μέσω του προέδρου του, Ιωάννη Λίλη, συγχαίρει τον νέο Μητροπολίτη για την ανάληψη των καθηκόντων του, τονίζοντας: «Ο Σύνδεσμός μας έχει την τιμή να συνδέεται με τον Σεβασμιότατο, καθώς ο νέος ποιμενάρχης του Ρεθύμνου διακόνησε τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο από τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διετία 2015-2017. Είμαστε βέβαιοι ότι, και από τη νέα υψηλή θέση που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία μας, η συνεργασία μας μαζί του θα είναι καρποφόρα, για το καλό των παιδιών μας. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας και οι θεολόγοι της Κρήτης θα παραστούν στην ενθρόνισή του και μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του θα τον επισκεφτούν στο γραφείο του, για να λάβουν την ευλογία του. Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων μαζί και το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αναφωνεί το “Άξιος”!».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, είπε για τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: «Εύχομαι ολόψυχα καλή διακονία στον αγαπητό και σεβαστό Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Ως ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, ευχόμαστε να είναι πολλά και καρποφόρα τα έτη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τον ευχαριστούμε γιατί υπηρέτησε την Εκκλησία από διάφορα πόστα και ιδιαίτερα την Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε. Προσέφερε τα μέγιστα και στην Εκκλησία της Κρήτης και στον κλήρο. Ευχόμαστε ολόψυχα να έχει καρποφόρα θητεία».

«Ανοιχτή η αγκαλιά μου για όλους»

Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, έστειλε το δικό του μήνυμα, ευχαριστώντας τόσο τον Θεό όσο και το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που τον εξέλεξαν σε αυτήν την θέση. Όπως είπε, το έργο ενός επισκόπου σε μια επαρχία είναι να οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό και να τους εισαγάγει στον Παράδεισο.

«Δοξάζω τον Θεό που έφερε τη μεγάλη ευεργεσία αυτή στη ζωή μου. Έχω χαρά μέσα μου και παρακαλώ τον Θεό να μου δώσει δύναμη να ανταποκριθώ στη βουλή του και στην εμπιστοσύνη της Εκκλησίας, του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου και όλων των Ιεραρχών του νησιού μας που με τίμησαν με την ψήφο τους και που μου εμπιστεύτηκαν την περιώνυμη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ανθρώπων και λέγω κυριολεκτικώς ότι πηγαίνω στη νέα έπαλξη της εκκλησιαστικής μου διακονίας έχοντας ανοιχτή την αγκαλιά μου προκειμένου να χωρέσουν μέσα όλοι οι άνθρωποι που ο Θεός μού επιτρέπει να διαποιμάνω. Και χαίρω διότι καθημερινώς λαμβάνω πολλά μηνύματα από πολλούς ανθρώπους. Είναι μηνύματα προσμονής και αγάπης από την περιφέρεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που και αυτή με αγάπη και στοργή περιμένει έχοντας καλή διάθεση για συνεργασία, με σκοπό το καλό του τόπου μας και τη σωτηρία των ψυχών μας. Το έργο ενός επισκόπου σε μια επαρχία είναι να οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό και να τους εισαγάγει στον Παράδεισο», υποστήριξε.

Πηγή: neakriti.gr