Dogma

Συγκίνηση στην πανήγυρη του Προφήτη Ηλία – Φωτεινός φάρος ο ναός για τους Αρκαλοχωρίτες – Φωτογραφίες

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021, και όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιάκωβος Τζαγκαράκη,  ξαναχτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό και για πρώτη φορά οι  καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα ανήμερα της εορτής του Αγίου, σκορπώντας συγκίνηση στους παριστάμενους πιστούς. 

Τα εγκαίνια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, προγραμματίζεται να τελεστούν στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χρόνο ακριβώς μετά τον μεγάλο σεισμό.

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας μετέβη στον ανεγερθέντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού, στον λόφο του Αρκαλοχωρίου, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κηρύσσοντας το Θείο λόγο στο φιλάγιο εκκλησίασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τους κατοίκους αναστάτωσε  μια ακόμα αρκετά ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ο Ποιμενάρχης Αρκαλοχωρίου, ευχήθηκε ο εν πυρφόρω άρματι αναβάς εις τους ουρανούς Προφήτης Ηλίας, να ευλογεί τη ζωή και τα έργα όλων.

Το Ιερό Θυσιαστήριο κύκλωσαν Πανοσ. Αρχιμ. του Οικ. Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Μελχισεδέκ Αμπελικάκης, ο Οικονόμος Ανδρέας Τσικανδηλάκης, ο Πρεσβύτερος Σταύρος Φανουράκης, ο Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Αρμενάκης και ο Διάκονος Μαρίνος Δασκαλάκης, το δε ιερό αναλόγιο διακόνησε ο Οικονόμος Ιωάννης Καπελλάκης με τους αναγνώστες: κ.Γεώργιο Δοξαστάκη και κ.Οδυσσέα Μελεσσανάκη. Επίσης, συμπροσευχόμενος παρέστη ο Αναπλ. Γενικός Αρχ. Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Φουκαράκης.

Τέλος, τελέσθηκε τρισάγιο στον πρώτο κτήτορα του Ναού του 1927 μακαριστό Γεώργιο Χαραλαμπάκη και στον μακαριστό Ιάκωβο Τζαγκαράκη που έχασε την ζωή του στον Ναό την ώρα του καταστροφικού σεισμού τις 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Φωτεινός Φάρος για του Αρκαλοχωρίτες ο ναός του  Προφήτη Ηλία 

Την παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία ο Ποιμενάρχης Αρκαλοχωρίου  κ. Ανδρέας μετέβη στον πανηγυρίζοντα ανεγερθέντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλια, στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, όπου τέλεσε τον Αρχιερατικό εσπερινό.

Απευθυνόμενος ο κ. Ανδρέας προς στους παριστάμενους πιστούς, τόνισε τη σημασία του έργου της ανοικοδόμησης του Ναού, που είναι ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο, αλλά και φάρος φωτεινός για τους Αρκαλοχωρίτες, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους επισκέπτες της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού και ανακοίνωσε τα Ιερά εγκαίνια, που θα τελεστούν πρώτα ο Θεός στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μινώα πεδιάδος κ.Μανόλης Φραγκάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Αραβιάκης Κωνσταντίνος, η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ.Όλγα Δραμουντάνη και ο πρώην Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Ζαχαρίας Καλογεράκης.