Dogma

Σεπτέμβριος στην κουζίνα: Αγιορείτικη μουσταλευριά, η παραδοσιακή γεύση με ιστορία από την αρχαιότητα

Ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του την αίσθηση της αλλαγής, τα πρώτα αρώματα του φθινοπώρου και τη γλυκιά νοσταλγία του μούστου που ζωντανεύει τις παραδόσεις μας. Η αγιορείτικη μουσταλευριά, με τις ρίζες της να ξεκινούν από την αρχαιότητα και να φτάνουν ως τη βυζαντινή εποχή, είναι περισσότερο από ένα απλό γλυκό· είναι μια γιορτή της γεύσης, της ιστορίας και της μνήμης. Κάθε κουταλιά μας συνδέει με την παράδοση, ενώ η κανέλα, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί προσφέρουν ζεστασιά και αίσθηση οικειότητας που συνοδεύει τα πρώτα φθινοπωρινά βράδια.

Οι ρίζες της μουσταλευριάς ανάγονται στα αρχαία χρόνια, τότε που  ήταν γνωστή ως οινούτα, μια ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την την αγιορείτικη μουσταλευριά είναι:

3 ½ φλυτζάνια μούστο

½ φλυτζάνι νισεστέ

½ φλυτζάνι νερό

Σουσάμι, Κανέλα

Αμύγδαλα ή καρύδια ασπρισμένα και κοπανισμένα

Επί το έργον:

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το μούστο.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το νισεστέ.

Μόλις βράσει ο μούστος, ρίχνουμε το χυλό με το νισεστέ λίγο – λίγο και ανακατεύουμε προσεκτικά να μην σβολιάσει.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει.

Σερβίρουμε σε μπολ που έχουμε ρίξει πρώτα νερό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι , την κανέλα και τους ξηρούς καρπούς.

 

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.