Dogma

Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Απριλίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Απριλίου. Το 2004 χειροτονείται Επίσκοπος ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων (Ο΄)και Μαρτύρων Ιάσονος, επισκόπου Ταρσού και Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου. Των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου εν τη νήσω και πόλει Κέρκυρα καί των δι` αυτών πιστευσάντων Επτά πρώην ληστών: Ιακισχόλου, Ιανουαρίου, Ευφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου και Φαυστιανού. Μαρτύρων Κερκύρας, θυγατρός Κερκυλλίνου του βασιλέως, Βιταλίου, Ευσεβίου και Ζήνωνος. Κυντιανού, Αττικού και Νέωνος. Οσίου Ιωάννου, μητροπολίτου Θηβών καί πάσης Βοιωτίας, «του νέου ελεήμονος» (†ιβ΄αι.).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Απριλίου.

1091 Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την Ιστορία.

1429 Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

1913 Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1930 σαν σήμερα 29 Απριλίου αυτοκτονεί η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1941 Ορκίζεται η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.

1980 Πεθαίνει, σε ηλικία 80 ετών, ο σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ.

2004 σαν σήμερα 29 Απριλίου χειροτονείται Επίσκοπος ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης