Dogma

Η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στο Νεοχώριο Κωνσταντινούπολης

Με ιεροπρέπεια τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης οι Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με Aρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα στον οποίον εκκλησιάσθηκαν, όπως κάθε χρόνο, μέλη του συλλόγου «Βυζαντινό Αναλόγιο» Καλαμαριάς, οι οποίοι, ως προσκυνητές, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από την απόλυση, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας καλωσόρισε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον νέο ιερατικό προϊστάμενο των δύο Ναών της Κοινότητας Νεοχωρίου, Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, έγγαμο κληρικό, προερχόμενο από την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας και πατέρα τριών τέκνων. Συνέστησε τον π. Κωνσταντίνο με λόγους θερμούς και του ευχήθηκε καρποφόρα διακονία, για τη δόξα του Θεού και τον πνευματικό καταρτισμό του ποιμνίου της Κοινότητας.

Ακολούθησε θαυμάσια δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παντελεήμων Βίγκας, Αρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ, πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας, εκπροσωπώντας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον νέο προϊστάμενο π. Κωνσταντίνο, στο γραφικό αυτό προάστιο του Βοσπόρου, καθώς και τους προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη. Η δεξίωση διεξήχθη με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, για την μη περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας, όπου δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας των ενοριτών με τους προσκυνητές, τόσο από διάφορα σημεία της Πόλης όσο και της Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα τελέσθηκε και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου γύρω από τον Ιερό Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπέμφθηκαν δεήσεις για την υγεία όλων των ευσεβών και Ορθοδόξων χριστιανών, καθώς επίσης και για την ανάπαυση των κτητόρων του ναού, των κεκοιμημένων Νεοχωριτών και των μελών των κατά καιρούς Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Ακολούθησε κέρασμα στην κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή ευχών για ευφρόσυνα Χριστούγεννα!

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Φωτογραφίες: Ενορία Νεοχωρίου