Dogma

Στη Μονή Εικοσιφοίνισσας επισήμως το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 11ου αιώνα – Βίντεο- Φωτογραφίες

Στη  Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοίνισσας επέστρεψε και επίσημα χθες  29 Σεπτεμβρίου, το χειρόγραφο βυζαντινό Ευαγγέλιο, ένα πολύτιμο κειμήλιο χιλίων ετών, το  οποίο εκλάπη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου.

Η ημερομηνία  της επίσημης υποδοχής, δεν επιλεγεί τυχαία, καθώς αποτελεί ημέρα μνήμης κατά την οποία τιμώνται τα θύματα της σφαγής της Δράμας.

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ενώ η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Μακαριστό Δράμας Κυρό Παύλο, του οποίου όραμα και σκοπός ζωής ήταν επιστροφή κλεμμένων κειμηλίων.

Το πρωτόκολλο, παράδοσης του ιερού κειμηλίου στην ιστορική Μονή από το Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον όπου και βρισκόταν τα τελευταία χρόνια, υπέγραψε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. Μουσείου της Βίβλου, Στήβεν Γκριν και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Αντωνίνη.

Στην τελετή παρέστησαν, επίσης,  ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και Τοποτηρητής της Μητρόπολης Δράμας κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για  ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα Ευαγγέλια. Μικρογραφημένο, περιλαμβάνει λιθογραφίες των Ευαγγελιστών και είναι γραμμένο σε δύο στήλες, με 27 σειρές σε καθεμία από αυτές.

 

Την είδηση για την επιστφοφή στη Μονή του ιστορικού κειμηλίου είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «New York Times». σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Το Μουσείο της Βίβλου επέστρεψε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ευαγγέλιο ηλικίας άνω των χιλίων ετών, αφού διαπίστωσε ότι είχε λεηλατηθεί» .