Απαθανατίζοντας… «Σημεία και πρόσωπα της οικουμένης»

  • Dogma

Την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο ως μέλος της Επιτροπής Νεότητας Echos του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διαχριστιανικού, Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου Together ο Νίκος Κοσμίδης.
 

Καρεκλά Σοφία

Την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας με υλικό από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο ως μέλος της Επιτροπής Νεότητας Echos του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διαχριστιανικού, Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου Together ο Νίκος Κοσμίδης.

Η φρέσκια ματιά και οι εμπειρίες του Ν. Κοσμίδη ως μέλος της Επιτροπής Νεότητας Echos του Π. Σ. Ε. την περίοδο 2008- 2013 αποτυπώνονται σε πολυάριθμες έγχρωμες αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Το πλούσιο αυτό οπτικό υλικό φέρνει κοντά πρόσωπα και σημεία της οικουμένης, όπως ήταν και ο τίτλος της έκθεσης, από την Τζαμάικα και την Αιθιοπία μέχρι τα Νησιά Φίτζι και την Ισπανία.

«Σκοπός της ενασχόλησής μου με τη φωτογραφία είναι να αποτυπώνω στιγμές. Άλλες μικρές στιγμές κι άλλες μεγάλες. Έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στα μέρη αυτά, να πάρουν μια ιδέα για το πώς είναι», εξήγησε ο Νίκος Κοσμίδης κατά την έναρξη της έκθεσης.

Όσοι παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα της Τετάρτης, είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τις μικρές και μεγάλες ιστορίες που κουβαλούν τα πρόσωπα των φωτογραφιών του Νίκου Κοσμίδη αλλά και περιστατικά που βίωσε ο ίδιος ταξιδεύοντας σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Επίσης, ο Ν. Κοσμίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ορισμένα απρόοπτα που συνέβησαν κατά τις συναντήσεις της Επιτροπής Νεότητας Echos καθώς κι εντυπώσεις του από την γνωριμία και την επαφή με ανθρώπους άλλης κουλτούρας και θρησκευτικής παράδοσης. Ακόμη, μέσα από την προσωπική του μαρτυρία και τις εμπειρίες του, δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν τη λειτουργία και το έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το Π. Σ. Ε. είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1948 και εδρεύει στη Γενεύη. Αποτελεί μια “κοινωνία” 349 Εκκλησιών, Ομολογιών και Κοινοτήτων που ομολογούν τον Κύριο Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Θεό, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Συμβουλίου. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου 560 εκατομμύρια χριστιανούς που ζουν σε 110 χώρες του κόσμου.

Οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο συνεργάζονται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις: την προαγωγή της χριστιανικής ενότητας, την κατά το δυνατόν κοινή μαρτυρία του Ευαγγελίου στο σύγχρονο κόσμο και την κατά Χριστόν διακονία αναξιοπαθούντων ατόμων και λαών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Εγκύκλιο του 1920, υπήρξε πρωτεργάτης και κύριος συντελεστής της ίδρυσης του Συμβουλίου.

Θέλοντας να κάνει ευρύτερα γνωστό και περισσότερο κατανοητό στους πιστούς τον διαχριστιανικό διάλογο που γίνεται στις επίσημες θεολογικές επιτροπές μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών, ο πατήρ Ιουστίνος Κεφαλούρος ίδρυσε το Κέντρο Διαχριστιανικού, Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου Together το οποίο φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “Σημεία και πρόσωπα της οικουμένης” του Νίκου Κοσμίδη. Το κέντρο Together δημιουργήθηκε το 2013 και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βας. Ηρακλείου, 14).

«Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Εμείς εδώ σήμερα φιλοξενούμε 50 εικόνες. 50 χιλιάδες λέξεις, δηλαδή, που μας μιλούν για την χριστιανική μαρτυρία στην οικουμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ιουστίνος Κεφαλούρος, διευθυντής του Κέντρου Together κι ευχήθηκε στον Ν. Κοσμίδη η έκθεση φωτογραφίας του να ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Στα σχέδια του Νίκου Κοσμίδη είναι η παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα και τον Βόλο το προσεχές διάστημα, αλλά και σε άλλες πόλεις αν εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον.

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν

TOP NEWS