Τελείται Θεία Λειτουργία εκτός Εκκλησίας;

  • Dogma
θεία λειτουργία

Η Θεία Λειτουργία αποτελεί κορυφαίο λατρευτικό γεγονός, το οποίο κορυφώνεται με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

H Θεία Λειτουργία, αποτελεί ουσιαστικά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, με τη διαμόρφωση που όρισε η Εκκλησία.

Η Θεία Λειτουργία για τις ομολογίες που την τελούν, δεν αποτελεί απλώς μια κοινή προσευχή, αλλά μια Θεόδοτη απόδοση τιμών, ευχαριστιών και παρακλήσεων, με τη συμμετοχή των πιστών και των λειτουργικών πνευμάτων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Θεία Λειτουργία τελείται εντός του ναού ή στα Μοναστήρια. Άραγε  επιτρέπεται να τελείται εκτός Εκκλησίας;

Η Θεία Λειτουργία δεν επιτρέπεται να τελείται έκτος Εκκλησίας παρά μόνο εάν υπάρχει λόγος σοβαρός.

Πέρα από τα ιερά σκεύη ( δισκοπότηρο, Ευαγγέλιο κτλ ) απαραίτητο είναι το Αντιμήνσιο. (τετράγωνο ύφασμα διακοσμημένο κυρίως με την εικόνα της Ταφής του Χριστού)Η λέξη Αντιμήνσιο προέρχεται από την ελληνική λέξη αντί και τη λατινική λέξη Μένσα, που σημαίνει Τράπεζα. Δηλαδή, χρησιμοποιείται αντί της Αγίας Τράπεζας.

Το Αντιμήνσιο είναι πάντα υπογεγραμμένο από τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας.
Υπάρχει πιθανότητα η χρήση του να άρχισε την εποχή της Εικονομαχίας, όταν οι Ορθόδοξοι διώχθηκαν από τους ναούς και δεν είχαν που να λειτουργούνται. Αναγκαστικά οι λειτουργίες γίνονταν σε σπίτια ή στην ύπαιθρο.

Στο κέντρο του Αντιμηνσίου ζωγραφίζεται η ταφή του Κυρίου, γιατί η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον Τάφο του Κυρίου.

Στις γωνίες του πρέπει να έχει ραμμένα ιερά λείψανα αγίων Μαρτύρων, γιατί αντικαθιστά την εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα που στο εσωτερικό της έχει πάντοτε ενσωματωμένα ιερά λείψανα Μαρτύρων.

 

TOP NEWS