Πίνετε και οι παπάδες Freddo;

  • Dogma
παπάδες

Και ναι! Οι παπάδες πάμε σούπερ μάρκετ. Είναι αλήθεια. Πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ όπως πάει όλος ο κόσμος. Επίσης, πηγαίνουμε στο μανάβη, στο χασάπη, στη λαϊκή, στον ψαρά.

Οι παπάδες δεν ήρθαμε από κανέναν άλλο πλανήτη κι έχουμε τις ίδιες ανάγκες που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Σήμερα πήγα κι εγώ στο σούπερ μάρκετ. Επειδή ήταν αρκετά νωρίς το πρωί και δεν είχε τόσο κόσμο ούτε κίνηση μέσα στο κατάστημα, υπήρχε τόπος και χρόνος για να προσέξω τους άλλους ανθρώπους που ψώνιζαν εξίσου:

το ράσο προσελκύει τα βλέμματα. Αφού ο κόσμος δει το ράσο, μετά θα κοιτάξει μονομιάς μες στο καλάθι του παπά, να δει τι ο παπάς ψωνίζει..

Μια φορά, ένας καλός έγγαμος αδελφός, είχε πάει σούπερ μάρκετ και ήταν Σαρακοστή. Αγόρασε γάλα για το ενός έτους αγοράκι του και τότε μια κυρία, με κότσο και αυστηρότητα, γύρισε στεντορεία τη φωνή και τον καταδίκασε «γάλα; γάλα Σαρακοστή; Ωραίο παράδειγμα δίνεις πάτερ στον κόσμο». Ο αδελφός έσκυψε το κεφάλι, όπως μου είπε, και έφυγε μη θέλοντας να δώσει έκταση στο γεγονός.

Ο κόσμος νομίζει ότι είμαστε από άλλη γη, από άλλα μέρη: μια μέρα έκανα στάση σ’ ένα φούρνο και πήρα ένα φρέντο εσπρέσο. Τότε, ένας πελάτης του φούρνου μου λέει «α, μπα; Πίνετε κι οι παπάδες φρέντο; Μάθατε κι εσείς τον φρέντο εσπρέσο»…;

Αρκετοί νομίζουν το ότι επειδή είμαστε ιερείς, είμαστε παλιομοδίτες και ότι η αισθητική μας ανήκει στον προ-περασμένο αιώνα ή επίσης νομίζουν το ότι επειδή είμαστε ιερείς, είμαστε και χαζοί. Λες και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου ο Χριστός την ανέθεσε σε βλάκες!

Κάθε μέρα περνάμε απ’ τον έλεγχο των άλλων ενώ ο κόσμος πάνω μας εκδηλώνει την περιέργειά του. Μια άλλη φορά, ένας τύπος γύρισε στην ουρά της τράπεζας και με ρώτησε «καλά.. τι πλύση εγκεφάλου σας κάνουν και γίνεστε παπάδες νέοι άνθρωποι»;

Του απαντώ -και στον καθένα- ότι μες την Εκκλησία ζούμε τη Ζωή που μας δίνει ο Χριστός απλόχερα και δίνουμε τη ζωή μας στο να ταξιδέψουμε αυτή τη Ζωή στους άλλους. Αυτό ζούμε. Ας μας δίνει δύναμη ο Θεός, σ’ αυτό να τελειώσουμε.

(Κι ας πίνουμε φρέντο εσπρέσο, κι ας πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, λαϊκή, μανάβη και λοιπά….)

Ιάσων Ιερομόναχος

TOP NEWS