Έκτακτη ΔΙΣ την Παρασκευή

  • Dogma
Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Εκτάκτως θα συνεδριάσει την Παρασκευή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η ΔΙΣ συνέρχεται για τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η σύγκληση θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο που αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοίων. Και βέβαια λίγες μέρες μετά το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχαν δέκα Ιεράρχες.

Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τόνισε ότι «η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε την θέση της με μία επιτυχημένη ανακοίνωση» συμπληρώνοντας πως «η Εκκλησίας δεν δέχεται ούτε το όνομα, ούτε παράγωγα. Πρέπει, όμως, με σύνεση με νηφαλιότητα και ομοψυχία να σκεφτούμε τι θα κάνουμε παραπάνω. Αυτό με εκφράζει».

Στην ανακοίνωσή της 10ης Ιανουαρίου, η ΔΙΣ ανέφερε σχετικά: Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS