Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Όποιος γεύεται τον Χριστό μεθύσκει από την γλυκύτητά Του

  • Dogma
Καλαβρύτων

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια οι πιστοί τής Αιγιάλειας εόρτασαν και φέτος τον Άγιο Λεόντιο, καθώς εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συνέρρευσαν τόσο στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Αίγιο όσο και στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη τού ιδρυτή της!

Σήμερα το πρωί πλήθος πιστών προσήλθε με θρησκευτική ευλάβεια στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στο Παγοποιείο Αιγίου, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.
Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις ΄΄προσκλήσεις΄΄ που στέλνει ο Θεός σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους αλλά και στους τρόπους με τους οποίους ο καθένας εξ ημών τις… λαμβάνει. «Ο Θεός μιλά με έναν δικό Του τρόπο στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Σε καθέναν από εμάς δίνει μια πρόσκληση, η οποία έχει τον ίδιο παρανομαστή: Να Τον βάλουμε στην καρδιά μας! Να Τον κάνουμε αντικείμενο του… έρωτός μας! Ο Θεός έχει έναν τρόπο ώστε να μας κάνει ή ουράνιους ανθρώπους ή επίγειους αγγέλους. Όχι να μας κάνει όλους μοναχούς και ασκητές, αλλά να μας κάνει θεοφώτιστους. Ο Θεός έχει τη μεγαλοσύνη σε κάθε πλάσμα Του να απευθύνει μια πρόσκληση. Το πρόβλημα είναι εάν ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει, μα κυρίως, εάν μπορεί να αποδεχθεί και να αξιοποιήσει αυτή την πρόσκληση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων.

OSIOS1

Και κατέληξε ως εξής: «Θέλω σήμερα να διερωτηθείτε τι πρόσκληση έχει κάνει ο φιλεύσπλαχνος Θεός σε καθέναν από εμάς και κατά πόσο έχουμε αξιοποιήσει αυτήν την πρόσκληση; Πόσο έχουμε… γευθεί αυτό που λέμε στην Εκκλησία ΄΄Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος΄΄; Όποιος… γεύεται τον Χριστό μεθύσκει από την… γλυκύτητά Του, διότι ο Χριστός είναι το γλυκύτερο όνομα στον κόσμο! Έτσι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα μάς καλεί να δούμε ο καθένας ξεχωριστά εάν είμαστε καλοί αποδέκτες της προσκλήσεως του Χριστού. Άλλον Τον καλεί με επιτυχίες, άλλον με αποτυχίες, δοκιμασίες και αρρώστιες. Άλλον με ατυχήματα και άλλον με έναν καλό άνθρωπο που βάζει δίπλα του. Αλλά το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να γίνει η καρδιά μας κατοικητήριο του Θεού. Όσοι το θέλουν, αποδέχονται την πρόσκληση και θυσιάζουν τα επίγεια τερπνά για να… γεύονται τα τερπνά τού Ουρανού! Αυτό και σας εύχομαι. Με την Χάρη του Αγίου Λεοντίου να νιώσετε αυτή την έλξη. Προσευχηθείτε στον Άγιο Λεόντιο για να σας αξιώσει ώστε να δείτε την… γλύκα τού Χριστού. Και να είστε σίγουροι πως, όταν την νιώσετε, θα μπορείτε πλέον να δίνετε τα πάντα για Εκείνον!».

OSIOS3
Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής: «Είμαστε τα ΄΄τεθωρακισμένα άρματα΄΄ για την επέκταση του Κράτους του Θεού στη γη!»

Με την ίδια κατάνυξη δεκάδες Αιγιώτες «ανηφόρισαν» χθες το απόγευμα προς την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου παρακολούθησαν τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε μετ’ αρτοκλασίας και με τη συμμετοχή ιερέων από την περιοχή.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά σε θαύματα του Αγίου Λεοντίου στην Αιγιάλεια, την Αγγλία και την Κύπρο,  κατασυγκινώντας το ευλαβές εκκλησίασμα.

«Είμαστε παιδιά του Κράτους του Θεού, το οποίο επεκτείνεται έχοντας ως ΄΄όπλα΄΄ την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ιεραποστολή, μα κυρίως την πίστη σε Αυτόν! Θέλω να γνωρίζετε πως τα ΄΄τεθωρακισμένα άρματα΄΄  για την επέκταση του Κράτους του Θεού στη γη είμαστε εμείς οι χριστιανοί. Διότι εάν έχουμε πίστη, έχουμε και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις παντός είδους επιθέσεις των αιρετικών ανθρώπων. Ο Άγιος Λεόντιος βοήθησε σε αυτήν την ΄΄επέκταση΄΄ του Κράτους, της Βασιλείας του Θεού στη γη. Βοήθησε με τον ασκητικό τρόπο ζωής του και με το να εγκαταλείψει τα επίγεια για την Δόξα του Θεού», τόνισε ο π. Καλλίνικος.

OSIOS5

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε, λοιπόν, όλοι μας ευθύνη για την… επέκταση του Κράτους του Θεού στον κόσμο. Με τον τρόπο ζωής μας, με τα λόγια μας, με τις πράξεις μας να βοηθήσουμε ώστε να έρχονται στην Εκκλησία όλο και περισσότεροι. Ξέρετε, πριν από 21 χρόνια, όταν πρωτοήλθα εδώ, εορτάζαμε λιγοστοί τον Άγιο Λεόντιο. Πιστεύοντας, όμως, στα θαύματά του, επεκτάθηκε η φήμη και η ευλογία του. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι τον τιμούμε στην Ιερά Μονή μας, ενώ στο Αίγιο ανεγέρθη πριν από λίγα χρόνια Ιερός Ναός προς τιμήν του. Αυτό και μόνο είναι ένα θαύμα!».  Τέλος, παρακάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στον Άγιο Λεόντιο ώστε να δίνει δύναμη στους μοναχούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να κρατήσουν «όρθια» και ανοικτή την Ιερά Μονή, που για αιώνες τώρα δεσπόζει στην περιοχή της Αιγιάλειας με τους ανεκτίμητους θησαυρούς των Αχράντων Παθών του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

OSIOS6

TOP NEWS