Νέα Μοναχή στη Μονή Συκής

  • Dogma
μοναχής

Στην Ρασοφορία της νέας Μοναχής παρέστησαν, οι γονείς και λοιποί συγγενείς της, αντιπροσωπίες των ιερών Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «οι Μοναχοί αποφασίζουν να ζήσουν έναν ακραίο τρόπο ζωής, που υπερβαίνει την λογική των πολλών, αλλά είναι κλήση και δώρο Θεού». Ο Σεβασμιώτατος εξήρε τον ρόλο που έπαιξαν πνευματικοί άνθρωποι στην ζωή της νέας Μοναχής, η οποία γαλουχήθηκε παιδιόθεν, στα νάματα της πίστεως μέσα σε ευλαβέστατη οικογένεια. Χαρακτήρισε «θερμόμετρο της Εκκλησίας» τον Μοναχισμό και το σημερινό γεγονός «καρπό πίστεως και θερμής προσευχής».

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε, επίσης, «ότι στην λογική της εκκοσμικευμένης εποχής μας, η αφιέρωση ενός νέου ανθρώπου στον  θεού μοιάζει αδιανόητο γεγονός. Όμως, η Χάρις του Θεού ομιλεί στις εκλεκτές ψυχές, χαρίζει τον μοναδικό Θείο έρωτα, τον οποίο όποιος βιώσει γνωρίζει καλά τί σημαίνει αγάπη του Θεού, αποφασιστικότητα για την κατανίκηση των παθών, υποταγή στο θέλημά Του. Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται ως ατομικό κατόρθωμα, αλλά είναι καρπός της αδελφότητας, μέσα στην οποία ο Μοναχός και η Μοναχή μπορούν βαδίζουν με ασφάλεια, με έμπειρο οδηγό, σπουδάζοντας τον τρόπο της κοινοτικής ζωής, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες…».

Ο Σεβασμιώτατος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις περιπέτειες της Μονής τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την μεγάλη πυρκαγιά το Καλοκαίρι του 2007, καθώς και στην βοήθεια του Θεού, με την οποία, μέσα από την τέφρα, ο τόπος ζωντάνεψε και πάλι και το Μοναστήρι ανακαινίστηκε. «Αυτός είναι ο τρόπος που απαντά ο Θεός. Εκεί που φαίνεται ότι χάθηκε η ελπίδα, Εκείνος χαρίζει την παρηγοριά. Ο Μοναχισμός δε είναι η απάντηση της Εκκλησίας στην εκκοσμικευμένη εποχή μας. Εκεί που όλα φαίνονται χαμένα, κάποιοι άνθρωποι λένε «όχι» στην κατηφόρα, γίνονται αληθινοί αγωνιστές και ακολουθούν τον δρόμο των Οσίων, αναδεικνύοντας Αγίους ακόμα και στις μέρες μας, που μας διδάσκουν ότι η Αγιότητα είναι εφικτή από όλους μας και μπορούμε να γίνουμε μέτοχοί της, ήταν ζούμε κατά Χριστόν μέσα στην Εκκλησία…».

μοναχής 20180720_imsykhs_dosithea_24 20180720_imsykhs_dosithea_17 20180720_imsykhs_dosithea_14

TOP NEWS