Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Χίου Μάρκου: Στο Χριστό πρέπει να στηρίζεται η παιδεία της Ελλάδος

  • Dogma
χίου

«Στο Χριστό πρέπει να στηρίζεται η Παιδεία της Ελλάδος, ο Στρατός μας, ο πολιτισμός μας, η κοινωνίας μας», αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος σημείωνει επίσης: » Στο Χριστό  πρέπει να στηρίζεται η δημιουργία των οικογενειών μας.  Στο Χριστό πρέπει να στηρίζεται η ζωή και η διδασκαλία της Εκκλησίας μας».

Αναλυτικά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου.

Προς

Τον Ιερόν Κλήρον

και τον ευσεβή λαόν

της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

«Θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστιν Ιησούς Χριστός»

(Α΄Κορινθ. γ΄,11)

Χριστιανοί μου!

Ο κατ’ εξοχήν σεβαστός χώρος κάθε ανθρώπου είναι η οικία του, το σπίτι του, είναι ο χώρος στον οποίο κατοικεί ο ίδιος και η οικογένειά του, εκεί όπου ανατρέφει τα παιδιά του, φροντίζει τους προγόνους του, προγραμματίζει την πορεία του, αναπαύεται από την εργασία του. Είναι η γλυκειά κυψέλη της ζωής του. Γι’ αυτό οι αρχαίοι του είχαν δώσει ιερότητα στο μυθικό πρόσωπο της Εστίας, το Σύνταγμα της Πατρίδος μας του παρέχει προστασία.

Ιδιαίτερη, λοιπόν, σημασία έχει η κατασκευή κάθε οικίας και συγκεκριμένα η θεμελίωσή της. Όσο πιο γερά είναι τα θεμέλια, τόσο πιο ακλόνητο είναι ένα σπίτι.

Αν, όμως, δίδουμε τόση σημασία στα θεμέλια ενός άψυχου οικήματος, πόσο μεγαλύτερη πρέπει να δώσουμε στο θεμέλιο ενός έμψυχου οικοδομήματος που είναι ο άνθρωπος!

Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος συνιστά το μόνο κατάλληλο θεμέλιο για τη ζωή μας, τον Χριστό «Θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστιν Ιησούς Χριστός» (Α΄Κορινθ. γ΄,11).

Ο άνθρωπος ο ίδιος δεν δύναται να είναι θεμέλιο άλλου ανθρώπου. Ο ισχυρότερος άνθρωπος είναι αδύναμος. Ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι πτωχός. Ο σοφότερος άνθρωπος είναι αμαθής. Οι άνθρωποι εθεοποίησαν άλλους ανθρώπους, έργα τους, ιδεολογίες τους, συστήματά τους, και όλα απεδείχθησαν καταστροφικά. Η πρόοδος της ανθρώπινης επιστήμης οδήγησε στα πυρηνικά όπλα. Τα κοινωνικά ιδεολογικά συστήματα οδήγησαν σε ολοκληρωτισμούς. Όλα αυτά εζημίωσαν τον άνθρωπο. Ο Προφήτης Ιερεμίας διαπιστώνει τις συνέπειες: «επικατάρατος ο άνθρωπος, ος την ελπίδα έχει επ’άνθρωπον και στηρίζει σάρκα βραχίονος επ’αυτόν (ιζ΄, 5)».

Μοναδικό θεμέλιον είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, διότι είναι Θεός. Είναι η Σοφία και Λόγος του Θεού. Είναι «ο θαυμαστός σύμβουλος» κατά τον Προφήτη Ησαία (θ΄, 6). Είναι ο οδηγός. Ο Ίδιος διεκήρυξεν: «Εγώ ειμι η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάν. ιδ΄, 6). Είναι η αγάπη «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον» και έγινε άνθρωπος και εσταυρώθηκε.

Είναι παντοδύναμος, παντοκράτωρ, αιώνιος και ακατάλυτος. Μένει αναλλοίωτος εις τους αιώνες. Μέσα στους αιώνες επιτέθηκαν εναντίον του Χριστού οι ισχυροί και οι σοφοί της γης. Και το αποτέλεσμα «αυτοί συνεποδίσθησαν και έπεσαν». Ο ακρογωνιαίος λίθος, ο Χριστός, μένει εις τον αιώνα και επαληθεύεται το αγιογραφικό «ο πεσών επί τον λίθον τούτον συνθλασθήσεται· εφ’ ον δ’ αν πέση λικμήσει αυτόν» (Ματθ. κα΄, 44) δηλαδή «όποιος πέσει επάνω σ’αυτό το βράχο θα κονιορτοποιηθεί.

Χριστιανοί μου!

Και σε εμάς σήμερα, στην αρχή ενός νέου έτους, δίδεται η ευκαιρία να επανεξετάσουμε τα θεμέλιά μας. Να μην παρασυρθούμε από κοσμικά, ανθρώπινα πρόσωπα, μεγάλα και τρανά. Να μην εκθαμβωθούμε από σβησμένα αστέρια, που δεν είχαν ποτέ φως. Να μην δώσουμε την καρδιά μας σε υλικά πράγματα και εφήμερες δόξες ή απολαύσεις. Διότι το οικοδόμημά μας θα καταπέσει. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια του οικοδομήματος είναι τα πνευματικά θεμέλια.

Αυτό το θεμέλιο είναι ο Χριστός!

Ο Χριστός είναι ο μόνος που μεριμνά για την ζωή μας και για την σωτηρία μας «επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου, και αυτός σε διαθρέψει·» (Ψαλμ. νδ΄, 23).

Ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα μας για τα οράματα και τις προσδοκίες της επίγειας και της ουράνιας πορείας μας «από φυλακής πρωΐας μέχρι νυκτός· από φυλακής πρωΐας ελπισάτω ᾿Ισραήλ επί τον Κύριον» (Ψαλμ. ρκθ΄, 6 ).

Ο Χριστός λοιπόν πρέπει να είναι το μόνον ακλόνητον και αρραγές θεμέλιο του εαυτού μας, της οικογενείας μας, της Πατρίδος μας, της Εκκλησίας μας. Στο Χριστό πρέπει να στηρίζεται η συμπεριφορά μας. Στον Χριστό πρέπει να στηρίζεται η δημιουργία των οικογενειών μας. Στο Χριστό πρέπει να στηρίζεται η Παιδεία της Ελλάδος, ο Στρατός μας, ο πολιτισμός μας, η κοινωνία μας. Στον Χριστό πρέπει να στηρίζεται η ζωή και η διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Χριστιανοί μου!

Για το νέο έτος αυτό ας είναι το σύνθημά μας «Θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος εστιν Ιησούς Χριστός» (Α΄Κορινθ. γ΄,11).

Το μόνο θεμέλιό μας είναι ο Χριστός.

Με πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

 

 

TOP NEWS