Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιουλίου

  • Dogma
σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιουλίου. Το 1995 χειροτονείται Επίσκοπος ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ηλιού του προφήτου. Οσίων Αλεξίου (Medvedkov), Δημητρίου (Klepinine), Μαρίας (Skobtsov), Γεωργίου(Iuri Skotsov) και Ηλία (Elie Fondminskii).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Ιουλίου:

356 π.χ. Πιθανή ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου

1031 Πεθαίνει ο Ρομπέρ Β, βασιλιάς της Γαλλίας.

1304 Γεννιέται ο Ιταλός ποιητής και ουμανιστής Πετράρχης, ο οποίος θεωρείται «νονός» της Αναγέννησης.

1810 σαν σήμερα 20 Ιουλίου η Κολομβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1847 Γεννιέται ο Γερμανός ζωγράφος Μαξ Λίμπερμαν.

1895 Γεννιέται ο Ούγγρος ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος, Λασλό Μοχόλι Ναγκί, ο οποίος διετέλεσε και καθηγητής στη σχολή Μπαουχάους.

1900 Σαν σήμερα ένα αερόπλοιο, που κατασκευάζει ο κόμης Φερντινάντ φον Ζέπελιν, κάνει την πρώτη του πτήση στο Φρίντριχσαφεν.

1901 Πεθαίνει σαν σήμερα 20 Ιουλίου ο Βρετανός λογοτέχνης Γουίλιαμ Κόσμο Μόνκχαους.

1903 Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο πάπας Λέοντας ΙΒ.

1908 Πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας, ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

1912 Σαν σήμερα στην Ικαρία εκδηλώνεται επανάσταση των κατοίκων κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση.

1913 Στο Β Βαλκανικό Πόλεμο, η Τουρκία καταλαμβάνει την Αδριανούπολη από τη Βουλγαρία.

1914 σαν σήμερα 20 Ιουλίου ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).

1917 Η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία «δημιουργούσε» το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

1919 Γεννιέται ο Νεοζηλανδός ορειβάτης Έντμουντ Χίλαρι, διάσημος από την πρώτη ανάβαση στο Έβερεστ.

1923 Σαν σήμερα δολοφονείται ο Μεξικανός επαναστάτης Πάντσο Βίλα.

1924 Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βινσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα «Gens Una Sumus» που σημαίνει «Είμαστε Ένας Κόσμος».

1934 Γεννιέται σαν σήμερα 20 Ιουλίου η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη

1936 Πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Η φλόγα θα μεταφερθεί στο Βερολίνο (1/8/1936) από 3.840 λαμπαδηδρόμους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δάδες φέρουν το σήμα της γερμανικής εταιρείας KRUPP, η οποία παράγει όπλα για τη Βέρμαχτ.

1937 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός Γκουλιέλμο Μαρκόνι, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Η πρώτη δοκιμή του ασύρματου έγινε το 1899, όταν ο Μαρκόνι από ένα πλοίο μετέδωσε στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης το αποτέλεσμα του ιστιοπλοϊκού αγώνα Americas Cup.

1944 Σαν σήμερα στη Γερμανία, αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

1945 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος λογοτέχνης Πολ Βαλερί.

1969 Οι Αμερικανοί αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ και Έντουιν Ολντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που πατούν τη Σελήνη.

1974 Απόβαση και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας». Γενική επιστράτευση στην Ελλάδα.

1976 Σαν σήμερα φτάνει στον Άρη το διαστημόπλοιο της NASA Viking 1.

1985 Βρίσκεται 40 μίλιΑ από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το κύριο μέρος του ισπανικού ναυαγίου Νουέστρα Σενιόρα ντε Ατότσα,(Nuestra Senora de Atocha) το οποίο είχε βυθιστεί το 1622. Στο πλοίο θα βρεθούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε ασήμι και χρυσό.

1989 Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1995 σαν σήμερα 20 Ιουλίου χειροτονείται Επίσκοπος ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS