Σαν σήμερα 06 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλου Θωμά. Μάρτυρος Ερωτηίδος της παρθένου. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του νέου, του εκ Κίου (†1590). Οσίων Κενδέα του θαυματουργού, [Ίλαρίωνος του νέου, Ιωάννου, Ιωσήφ, Καλαντίου (ή Καλλαντίωνος), Κασσιανού (της Γλυφάς) και Κασσιανού ( της Αξύλου ), των εν Κύπρω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Οκτωβρίου:

105 Στη Μάχη του Αρόσιου, οι Κίμπρι επικρατούν επί του ρωμαϊκού στρατού, υπό την ηγεσία του Μάλιου Μάξιμου.

1459 Γεννιέται στη Νυρεμβέργη ο εξερευνητής Μάρτιν Μπίχεϊμ. Ο ίδιος έλεγε, ότι το 1484-1485 είχε συνοδεύσει τον Ντιόγκο Τσο, στην εξερεύνηση της Δυτικής Αφρικής, ως το Κάμπο Νέγκρο, αλλά οι ειδικοί τονίζουν, πως ο Μπίχεϊμ δεν έφτασε μακρύτερα από τη Γουινέα.

1600 Η «Ευρυδίκη» του Τζιάκοπο Πέρι, η παλιότερη σωζόμενη όπερα, κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία.

1683 Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι Γερμανοί μετανάστες. Θα ιδρύσουν την Τζέρμανταουν, έξω από τη Φιλαδέλφεια στην Πενσιλβάνια.

1742 Γεννιέται ο Νορβηγός ποιητής Χένρικ Βέγκερλαντ.

1773 Γεννιέται ο Λουδοβίκος-Φίλιππος της Γαλλίας.

1910 Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1911 Εξαφανίζεται ο Έλληνας μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός, κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκε σε ενέδρα από ρουμανική συμμορία.

1912 Αποπλέει για το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας.

1925 Αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πάγκαλου.

1995 Ανακαλύφθηκε 47,9 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο αστερισμός του Πήγασου, το πρώτο μεγάλο αστέρι, μετά από τον Ήλιο, που είχε σε τροχιά πλανήτη.

1996 Χειροτονούνται Επίσκοποι οι Φθιώτιδος Νικόλαος και Μάνης Χρυσόστομος.

2000 Παραιτείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

2002 Βομβαρδίζεται στην Υεμένη το γαλλικό πετρελαιοφόρο Λιμπούργκ.

2004 Οι Ισραηλινοί επιστήμονες Ααρών Σιεσανόβερ, Αβραάμ Χέρσκο και ο Αμερικανός συνάδελφός τους, Ίργουιν Ρόουζ κερδίζουν το Νόμπελ Χημείας, καθώς ανακάλυψαν πώς ο οργανισμός αποσυνθέτει ανεπιθύμητες πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως λευχαιμία.

2012 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.
1843933 ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÉÊÏÐÏËÅÙÓ(ÐÑÅÂÅÆÇÓ) ×ÑÕÓÏÓÔÏÌÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÍÉÊÏÐÏËÅÙÓ(ÐÑÅÂÅÆÇÓ) ×ÑÕÓÏÓÔÏÌÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS