Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη Σύναξη των Μυρίων αγίων Αγγέλων και τη μνήμη των Αγίων: Μάρτυρος Μάϊρος. Οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου (†529). Αγαπίου του αρχιμανδρίτου, Θεοδώρου και Στεφάνου, του εν Πλακιδιναίς. Βιταλίου. Θεοδοσίου επισκόπου Τραπεζούντας(1) και Θεοδοσίου ηγουμένου (2) της εν Άθω ιεράς Μονής του Φιλόθεου, του Θεσσαλονικέως.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου:

532 Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η Στάση του Νίκα. Οι Πράσινοι και οι Βένετοι, ωθούν το λαό σε στάση κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Για αρκετές ημέρες η πόλη βρίσκεται στο έλεος του όχλου. O Ιουστινιανός κινητοποιεί το στρατό και η στάση τελειώνει στον Ιππόδρομο στις 18 Ιανουαρίου, όπου εγκλωβίζουν τους επαναστάτες και τους κατασφάζουν. Η καταστολή της αφήνει πίσω της 30.000 νεκρούς.

976 Ο Βασίλειος Β΄ο επονομαζόμενος και Βουλγαροκτόνος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου σε ηλικία 18 ετών, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο Η’.

1055 Η Θεοδώρα αναγορεύεται αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

1569 Σαν σήμερα γίνεται η πρώτη κλήρωση λαχείου στην Αγγλία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Το λαχείο εξέδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ για την ενίσχυση των δημοσίων έργων.

1693 Το ηφαίστειο της Αίτνας εκρήγνυται. Ακολουθεί ισχυρότατος σεισμός που προκαλεί το θάνατο 60.000 ανθρώπων και καταστρέφει μεγάλες περιοχές της Σικελίας και της Μάλτας.

1759 Ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ η πρώτη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία, με πρωτοβουλία εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

1787 Ο Γερμανός αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τους δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού, Τιτάνια και Όμπερον.

1801 Σαν σήμερα κατόπιν εντολής του αιμοδιψούς Αλή Πασά, η Κυρα-Φροσύνη με άλλες 17 Γιαννιώτισσες πνίγονται στα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων.

1828 Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, αποβιβάζεται στην Αίγινα, στην παραλία της «Περιβόλας», ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Τον υποδέχονται η αντικυβερνητική επιτροπή, η Βουλή, οι λοιπές Αρχές και δεκάδες χιλιάδες λαού.

1861 Η Αλαμπάμα γίνεται η 4η πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ.

1878 Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει την ένατη κατά σειρά κυβέρνησή του.

1879 Αρχίζει ο πόλεμος της βρετανικής αυτοκρατορίας με το βασίλειο των Ζουλού.

1897 Συναθροίζονται στον Πανελλήνιο Γ.Σ. 28 σύλλογοι. Από τις 12 μέχρι στις 15 Ιανουαρίου συνέρχεται επίσημα συνέδριο στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου » Παρνασσός», όπου θα αποφασιστεί η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του.

1901 Σαν σήμερα οι Ρώσοι και οι Βρετανοί συμφωνούν στο θέμα της διχοτόμησης της Κίνας.

1904 Τίθενται τα θεμέλια του Μαράσλειου Εκπαιδευτήριου.

1908 Το Γκραν Κάνυον κηρύσσεται από τον πρόεδρο Θεόδωρο Ρούσβελτ Εθνικό Μνημείο.

1911 Φυλακίζεται ο συνταγματάρχης Λαπαθιώτης, ως αρχηγός στασιαστικού κινήματος.

1913 Ένα περίεργο αυτοκίνητο εμφανίζεται στο 13ο ΑutoShow στη Νέα Υόρκη. Είναι το πρώτο σεντάν.

1915 Σαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση με επίσημη διακοίνωση προς την Ελλάδα την προσκαλεί να πολεμήσει στο πλευρό των Συμμάχων. Στη διακοίνωση αυτή γίνεται για πρώτη φορά λόγος για παραχωρήσεις εδαφών της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

1916 Γαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα. Ως δικαιολογία προβάλλεται η στρατιωτική ασφάλεια των συμμάχων από τον υποβρυχιακό πόλεμο των Γερμανών (οι οποίοι, κατά τους συμμάχους, ανεφοδιάζονταν στην Κέρκυρα) και η ανάγκη υποδοχής του σερβικού στρατού, ύστερα από την κατάρρευση του σερβικού μετώπου.

1922 Γίνεται για πρώτη φορά χρήση ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη.

1923 Στρατεύματα της Γαλλίας και του Βελγίου καταλαμβάνουν την περιοχή του Ρουρ για να υποχρεώσουν τη Γερμανία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις.

1928 Ο Ιωσήφ Στάλιν εξορίζει στην Άλμα-Άτα, μία απομακρυσμένη περιοχή της ΕΣΣΔ στη Κεντρική Ασία, τον Λέοντα Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Ο Τρότσκι θα ζήσει εκεί για ένα χρόνο, πριν εκδιωχθεί δια παντός από τη Σοβιετική Ένωση.

1930 Σαν σήμερα ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιαπωνία καταλαμβάνει την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και κηρύσσει τον πόλεμο στην Ολλανδία, εισβάλλοντας στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία).

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τα δικαιώματα τους στα εδάφη της Κίνας.

1944 Σαν σήμερα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αγγλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν γερμανικούς στόχους στον Πειραιά από τις 12 το μεσημέρι και για 3 ώρες. Από το ανηλεές σφυροκόπημα η πόλη θα υποστεί τεράστιες καταστροφές και τα θύματα θα φτάσουν τις 5.500.

1946 Ο Εμβέρ Χότζα κηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας και αυτοαναγορεύεται πρόεδρος.

1949 Καταγράφεται η ισχυρότερη χιονόπτωση στην ιστορία της Πασαντένα της Καλιφόρνιας.

1962 Πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώνονται από καθίζηση εδάφους, που προκαλεί χιονοστιβάδα στο βουνό Χουασκαράν στις Άνδεις του Περού.

1963 Ανοίγει η πρώτη ντισκοτέκ. Βρίσκεται στο Λος Άντζελες και ονομάζεται «Whisky A Go-Go».

1974 Γεννιούνται στο Κέιπ Τάουν της Αφρικής από τη Σούζαν Ράνκοβιτς, τα πρώτα εξάδυμα στον κόσμο που θα επιζήσουν.

1979 Σαν σήμερα ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ιδρύει το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ).

1989 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει την ιστορική δήλωση ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

2007 Αρχίζει και στην Ελλάδα η διανομή του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Την ίδια μέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απαγορεύει την τέλεση γάμων και βαπτίσεων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους.

2010 Δολοφονείται ο κύπριος επιχειρηματίας Άντης (Ανδρέας) Χατζηκωστής, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος ΔΙΑΣ, στον οποίο ανήκει το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα Σημερινή.

Σαν σήμερα το 347 γεννήθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Θεοδόσιος ο Μέγας, το 1853 ο ζωγράφος, Γεώργιος Ιακωβίδης, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, το 1878 ο στρατηγός, πολιτικός και πρωθυπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος, το 1910 ο ναυτικός, ποιητής και λογοτέχνης, Νίκος Καββαδίας («Μαραμπού», «Πούσι»), το 1923 ο πολιτικός και συγγραφέας, Γρηγόρης Φαράκος, που διετέλεσε ΓΓ του ΚΚΕ και το 1953 ο πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ίδια μέρα το 314 πέθανε ο πάπας της Ρώμης, Μιλτιάδης, ο οποίος ανακηρύχθηκε άγιος, το 1923 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α’ των Ελλήνων, το 1944 εκτελέστηκε με τουφεκισμό ο Ιταλός φασίστας πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, Γκαλεάτσο Τσιάνο, το 2008 πέθανε ο νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης, Έντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο Εβερεστ, το 2010 ο Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Ερίκ Ρομέρ και το 2011 ο διακεκριμένος βαρύτονος και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Τζον Μοδινός.

TOP NEWS