Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αρχίππου, Απφίας και Φιλήμονος αποστόλων. Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας (†1589). Μαρτύρων Ασκληπιοδότης, Ησυχίου, Θεοδότου, Μαξίμου και Πολύευκτου. Ιερομάρτυρος Νικήτα, του Ηπειρώτου (†1809). Οσίων Ευγενίου και Μακαρίου, των ομολογητών. Κόνωνος του εν Ιορδάνη και Ραβουλά του συστησαμένου την ομώνυμον Μονήν.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου.

1473 γεννιέται στην Πολωνία ο πατέρας της μοντέρνας αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος, που υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος επιστήμονας των νεότερων χρόνων, που υποστήριξε ότι, οι Γη και οι υπόλοιποι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.

1878 Ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του φωνόγραφου.

1878 Υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας». Μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, η συνθήκη θα ανατραπεί από αυτή του Βερολίνου, στις 13 Ιουλίου 1878.

1880 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Γεν. 26/7/1805)

1900 Γεννιέται στη Σμύρνη ο μεγάλος Έλληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

1908 Εισάγεται η δημοτική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.

1909 Σαν σήμερα παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Δημήτριος Γούναρης, μετά την αποδοκιμασία των απόψεων του για την οικονομική πολιτική. Τον διαδέχεται ο Νίκος Καλογερόπουλος.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική. Το επώνυμό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της υπερηχητικής ταχύτητας. (Γεν. 18/2/1838)

1951 Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, Αντρέ Ζιντ.

1956 Εκλογές στην Ελλάδα: Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και λαμβάνει 26.000 ψήφους λιγότερες από το συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Ένωση, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος (τριφασικό). Αυτές είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ψηφίζουν και οι Ελληνίδες.

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας η συμφωνία για την Κύπρο, με την οποία ιδρύεται ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο.

1962 Σαν σήμερα πεθαίνει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο διάσημος γιατρός – ογκολόγος Γεώργιος Παπανικολάου, δημιουργός του Τεστ-Παπ, που ανιχνεύει τις αλλοιώσεις, που προκαλεί ο καρκίνος της μήτρας.

1964 Πεθαίνει ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.

1970 Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών ο ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ, αξεπέραστος ερμηνευτής μολιερικών ρόλων.

1993 Σαν σήμερα τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

TOP NEWS