Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου, εορτές και Γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Αβδιού. Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού. Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας. Βαρλαάμ (†304), Ηλιοδώρου (†272). Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, του εκ Καλαβρίας και Βαρλαάμ ηγουμένου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου.

1493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του στο νέο κόσμο, αποβιβάζεται σ’ ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί θα μετονομαστεί σε Πουέρτο Ρίκο.

1703 Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο «Άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο». Η πραγματική του ταυτότητα θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, ενώ η ζωή του θα γίνει θέμα στα λογοτεχνικά έργα του Βολταίρου και του Αλέξανδρου Δουμά.

1893 Εκδίδεται το πρώτο έγχρωμο ένθετο εφημερίδας, στο φύλλο της Κυριακάτικης «New York World».

1911 Η Νέα Υόρκη λαμβάνει για πρώτη φορά ασύρματο μήνυμα, με τη συσκευή Μαρκόνι, από την Ιταλία.

1912 Οι Βαλκανικοί Σύμμαχοι θέτουν όρο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών την απόσυρση των Τούρκων από την Ευρώπη, πλην της περιοχής του Βοσπόρου.

1924 Αποτυγχάνει η προσπάθεια των επικεφαλής των «Δημοκρατικών Ταγμάτων» να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Συλλαμβάνονται οι πρωταίτιοι Υποστράτηγος Χ. Λούφας και Αντισυνταγματάρης Ντερτιλής.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Γκιόργκι Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της Επιχείρησης Ουρανός.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων εναντίον της νήσου Σάμου και τη δυσμενή τροπή των επιχειρήσεων, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτωβρίου την είχαν απελευθερώσει, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρονται μαζί στην Τουρκία 12.800 έλληνες πρόσφυγες και 8.000 ιταλοί.

1946 Το Αφγανιστάν, η Ισλανδία και η Σουηδία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.

1952 Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του «Ελληνικού Συναγερμού», με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο.

1960 Αποφασίζεται να αρχίσει από τον Ιούλιο του 1962 η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης έως 300 δραχμές στους Έλληνες αγρότες άνω των 65 ετών.

1962 Εγκαινιάζεται η Ναυτική Σχολή Πόρου.

1969 Ο Πελέ πετυχαίνει το 1.000ό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στον αγώνα Σάντος- Βάσκο Ντα Γκάμα (2-1) στο Μαρακανά, μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι. Μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.

1996 Στο Βατικανό πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ θα ανταποδώσει την επίσκεψη στην Κούβα στις 21 Ιανουαρίου 1998.

1998 Αρχίζουν οι ακροάσεις, ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων εναντίον του αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

1999 Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία «Σενζού 1».

Την ίδια μέρα, σε τελετή που γίνεται στην Βιέννη, 30 χρόνια μετά την επίτευξη του 1.000ού τέρματος της καριέρας του, ο μάγος της μπάλας Πελέ ανακηρύσσεται «κορυφαίος αθλητής του αιώνα», όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters. Δεύτερος στις προτιμήσεις ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι.

Σαν σήμερα το 1805 γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου, το 1917 η Ινδή πολιτικός και πρωθυπουργός, Ιντιρα Γκάντι, το 1933 ο αμερικανός δημοσιογράφος, Λάρι Κινγκ, το 1938 ο Αμερικανός επιχειρηματίας, Τεντ Τέρνερ, ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN, το 1942 ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Κάλβιν Κλάιν, το 1944 η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος, Αγνή Μπάλτσα, το 1961 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Μεγκ Ράιαν, και το 1962 η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζόντι Φόστερ.

Την ίδια μέρα το 1828 πέθανε ο αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ, το 1883 ο Γερμανός μηχανικός, Καρλ Βίλχελμ Ζήμενς, το 1901 ο δικηγόρος, Παύλος Αργυριάδης, από τα ηγετικά στελέχη του γαλλικού σοσιαλιστικού κινήματος και εκδότης του περιοδικού Almanac de la Question Sociale, το 1988 η κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα Ωνάση και το 1998 ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Άλαν Πάκουλα («Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Η εκλογή της Σόφι»).

TOP NEWS