Σαν σήμερα 20 Αυγούστου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Σαμουήλ προφήτου. Των εν Βιζύη (Θράκης) 37 οσίων Μαρτύρων. Σεβήρου καί Μέμνωνος, Λουκίου του βουλευτού, Ηλιοδώρου καί Δοσά, Φωτεινής, Εύδαίμονος, Ρηγίνου, Ορέστου και Φιλονίδου πρεσβυτέρου. Οσίου Αβραμίου του Ρώσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Αυγούστου.

1561 εννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζάκοπο Πέρι, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο εφευρέτης της όπερας.

1611 Πεθαίνει ο Ισπανός συνθέτης της Αναγέννησης, Τομάς Λουίς δε Βικτόρια.

1699 Σαν σήμερα ο τσάρος πασών των Ρωσιών Μέγας Πέτρος καθιερώνει την ευρωπαϊκή ενδυμασία στη χώρα του.

1741 Ο Δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στην Αλάσκα. Προς τιμήν του, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας ονομάστηκε Βερίγγειος Πορθμός.

1821 Ο Αδαμάντιος Κοραής διακηρύσσει τη γνησιότητα του αγώνα στην Ελλάδα.

1823 Σαν σήμερα πεθαίνει ο πάπας Πίος Ζ.

1882 Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι.

1920 Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.

1950 Απαγωγή της βουλευτίνας Τασούλας Πετρακογεώργη έξω από κινηματογράφο στην Κρήτη, από αδερφό ενός βουλευτή, τον Κώστα Κεφαλογιάννη. Η απαγωγή προκαλεί κινητοποίηση του στρατού στη Μεγαλόνησο και η κρίση τερματίζεται με την παράδοση των δύο πρωταγωνιστών στη χωροφυλακή, στο χωριό Γαρέζο, την 1/9/1950, αφού πριν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

1953 Η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

1998 Σαν σήμερα ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι το Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών οπλών.

2001 πεθαίνει, σε ηλικία 86 ετών, ο Βρετανός αστροφυσικός Φρεντ Χόιλ, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του όρου «Big Bang» για τη δημιουργία του σύμπαντος.

2008 Σαν σήμερα αεροσκάφος της Spanair ξεφεύγει από τον αεροδιάδρομο στο αεροδρόμιο Μπαράχας και συντρίβεται. Σκοτώνονται 154 άτομα και επιζούν μόλις 28.

TOP NEWS