Σαν σήμερα 21 Αυγούστου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη τω Αγίων Αποστόλου Θαδδαίου.Μαρτύρων Βάσσης καί των τέκνων αυτής Αγαπίου, Θεογνίου καί Πιστού († γ΄αι.), Αλεξάνδρου του εν Ικονίω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Αυγούστου.

1157 Πεθαίνει ο βασιλιάς της Καστίλης, Αλφόνσος Ζ.

1165 Γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος Β.

1614 Σαν σήμερα πεθαίνει η Ουγγαρέζα κοντέσα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, που έχει κατηγορηθεί ως η «παραγωγικότερη» κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

1680 Οι Ινδιάνοι Πουέμπλο παίρνουν τη Σάντα Φε από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

1716 Σαν σήμερα οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα.

1765 Γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας, Γουλιέλμος Δ.

1866 Σε γενική συνέλευση των Κρητών στα Σφακιά αποφασίζεται η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

1901 Ιδρύεται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία Κάντιλακ. Η αυτοκινητοβιομηχανία αυτή πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Αντουάν Καντιγιάκ.

1903 Γεννιέται ο συνθέτης λόγιας μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.

1906 Σαν σήμερα γεννιέται ο παραγωγός των κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ.

1911  Ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Νταβίντσι. Ο πίνακας θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1920 Σαν σήμερα στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι δημοσιογράφοι επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία για την κράτησή τους.

1926 Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1947 Σαν σήμερα πεθαίνει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής αυτοκινήτων, Ετόρε Μπουγκάτι.

1960 Ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.

1993 Στην Κίνα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκατομμύρια οι πλημμυροπαθείς τους τρεις τελευταίους μήνες.

2001 Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοινώνει ότι, ο λαός του Τατζικιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για το Τατζικιστάν, αλλά και το Ουζμπεκιστάν.

2002 Σαν σήμερα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, ανακοινώνει ότι δε θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα και θα αποχωρήσει από την πολιτική σε διάστημα οκτώ μηνών.

TOP NEWS