Σαν σήμερα 24 Μαρτίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τα Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη μνήμη των Αγίων Αρτέμωνος ιερομάρτυρος επισκόπου Σελευκείας († α΄αι.) της Πισιδίας, Παρθενίου Γ` του οικουμενικού πατριάρχου (1657). Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων. Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου καί Στεφάνου του Ξυλινίτου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Μαρτίου.

1455 Πεθαίνει ο Πάπας Νικόλαος ο 5ος, ο πρώτος Πάπας της Αναγέννησης.

1721 Ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ εκδίδει τα περίφημα έξι Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του.

1830 Σαν σήμερα γεννιέται ο Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο). (Θαν. 24/3/1893)

1878 Βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα «Ευρυδίκη» παρασύροντας 300 ζωές στα παγωμένα νερά.

1896 Σαν σήμερα είναι Κυριακή του Πάσχα και αναφέρεται ως η ημερομηνία της παραμονής της έναρξης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κατά την οποία γίνονται από τον Βασιλέα Γεώργιο τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η επόμενη ημέρα, η 25η Μαρτίου, είναι η πρεμιέρα των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η μέρα αυτή έχει επιλεγεί συμβολικά για τη σημασία της στην Ελληνική ιστορία. Οι ημερομηνίες αυτές, βέβαια, είναι καταγεγραμμένες με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο το οποίο ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1923, οπότε και εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 5 Απριλίου, ενώ οι αγώνες ξεκίνησαν την 6η Απριλίου του 1896.

1905 Σαν σήμερα πεθαίνει ο γνωστός και αγαπητός συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1934 Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Θεόφιλος

1955 Με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο.

1961 Σαν σήμερα η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός.

1980 Δολοφονείται από ενόπλους κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Σαν Σαλβαδόρ, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο.

1992 Σαν σήμερα στον Υμηττό προσκρούει αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών, λόγω λανθασμένης αντίληψης των οδηγιών που πήρε από τον πύργο ελέγχου ο πιλότος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες του.

TOP NEWS