Αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία προς τιμή του νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι

  • Dogma
μητροπολίτη ζάμπιας

Την Κυριακή 7 Φεβρουαριου 2016, στον ελληνοορθόδοξο Kαθεδρικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ στο Μαπούτο τελέστηκε η αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Σεβασμιώτατου νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου.

Οι πιστοί ήρθαν να χαιρετίσουν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι, ο οποίος επί πέντε συναπατά  έτη δεν έπαψε να εργάζεται για την προκοπή τους στην πίστη και στη ζωή, να είναι δίπλα τους, να τους στηρίζει, να τους συμβουλεύει, να τους ενώνει, να τους καθοδηγεί.

Αλλά και ο Σεβασμιώτατος αποχαιρέτησε συγκινημένος το ποίμνιό Του, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αγάπη Του και την ευγνωμοσύνη Του.

Kατά την διάρκεια Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το μυστήριο της βάπτισης. Στη τετράχρονη νεοφώτιστη εδώθει το όνομα Φιλιππα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, κλήρος και πιστοί μετέβησαν στο στο Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του νέου Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Άγ. Κήρυκο (Αγκερυκό) Ζακύνθου το έτος 1969 και κατάγεται από την Σεβάστεια της Μικράς Ασίας. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στην γενέτειρά του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του με βαθμό άριστα. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ ετοιμάζει την διδακτορική διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1993 στην Ιερά Μονή Υπεραγάθου (Μετοχίου Σινά) Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών από τον τότε Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε το 1998 από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια. Από το 1993 διακονεί ιεραποστολικά το παλαίφατο Πατριαρχείο, υπηρετήσας σε Κοινότητες της Ζιμπάμπουε, της Ζάμπιας, του Καΐρου και της Νοτίου Αφρικής. Διοργάνωσε ή μετείχε σε διάφορα συνέδρια, ενώ συνέγραψε επιστημονικές μελέτες. Διατελεί σύνδεσμος της ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και από το 2005 εκπροσωπεί την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’ στον ίδιο οργανισμό. Επίσκοπος Μοζαμβίκης εξελέγη την 7η Οκτωβρίου 2011. Στις 24 Νοεμβρίου 2015, εξελέγη Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι.

TOP NEWS