Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος

  • Dogma
Πέργης

Το απόγευμα της Τρίτης, 22 Μαΐου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ύστερα από μακρά νοσηλεία του σε Θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Σήμερα το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνέρχεται η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού Ιεράρχου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης, υπέρτιμος και έξαρχος Παμφυλίας,  κυρός Ευάγγελος (Γαλάνης), καταγόταν από τα Θεραπειά του Βοσπόρου. Μετά τις εγκυκλίους σπουδές φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στη συνεχεία εισήχθη στην Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1953. Το ίδιος έτος χειροτονήθηκε και προσελήφθη στο Πατριαρχείο ως Διάκονος της Σειράς και Γραμματέας της Πνευματικής Διακονίας και Εισηγητής. Το 1957 διορίσθηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ενώ ένα χρόνο αργότερα τοποθετήθηκε στη θέση του Δευτερεύοντος των Πατρ.Διακόνων. Το 1965 προήχθη σε Μ.Αρχιδιάκονο. Την 26η  Νοεμβρίου 1970 εξελέγη Μητροπολίτης  Πέργης.

Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης συνόδευσε τους αοίδιμους Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο καθώς και τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε πολλές επίσημες αποστολές και ποιμαντικές επισκέψεις στο εξωτερικό. Διατέλεσε Γραμματέας, Συντονιστής και μέλος των Συνοδικών Επιτροπών επί των Διαχριστιανικών και Διορθοδόξων Ζητημάτων, συνεργάσθηκε με τα Πατριαρχικά περιοδικά «Ορθοδοξία» και «Απόστολος Ανδρέας» και συνέγραψε πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων, τα Χρονογραφήματα, «Εκ Φαναρίου…» (1968), «Λαός Χάριτος» (1973), «Εκ Φαναρίου Β’, Αειδίνητον Όφλημα» (1997), τις ιστορικές μελέτες, «Η Πέργη της Παμφυλίας» (1983), «Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης» (ανάλυση των επιστολών του, 19993) και τις Ποιητικές Συλλογές, «Αφιέρωμα στην Πόλη» (1970), «Εκ Φαναρίου Γ’», τα Ποιητικά (2004). Επίσης, μελοποίησε το «Σύμβολο της Πίστεως» (1600η επέτειος της Β’ Οικουμενικής Συνόδου, 1981) και συνέγραψε τους στοίχους για το «Άκουσμα Εγκωμιαστικόν» (550η επέτειος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, 2004), το οποίο και μελοποίησε.

Το 1983 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ορθοδόξου Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και μέχρι την κοίμησή του Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων της Πόλεως.

MPERGIS1

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

TOP NEWS