Ιερό Λείψανο του Αγίου Μηνά από την Κρήτη στην Κύπρο

  • Dogma
μηνά

Το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, μπροστά στο Δημαρχείο Γερίου.

Το Ιερό Λείψανο θα προσκομήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Γέρι, με αφορμή τα 100 έτη ζωής και προσφοράς του ναού στην κωμόπολη Γερίου.

Η τελετή της υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στις 4:30 μ.μ. και αμέσως μετά θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αλλά και Κτητορικό Μνημόσυνο, ενώ υο απόγευμα στις 4:30 μ.μ. Ἑσπερινός και Παράκληση. Στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στο ναό μέχρι την Πέμτπη 14 Ιανουαρίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής ο ναός θα παραμείνει ανοικτός από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Ο άγιος Μηνάς έζησε τον 3ο αιώνα μ. Χ., στα χρόνια του Μαξιμιανού και του Διοκλητιανού. Οι γονείς του ήσαν ειδωλολάτρες, αλλά ο ίδιος έγινε Χριστιανός στα εφηβικά του χρόνια. Από μικρός αναζητούσε την αλήθεια, επειδή δεν τον ικανοποιούσε η σαρκική ζωή της ειδωλολατρίας και έψαχνε, εκείνο το οποίο θα γέμιζε την ψυχή του και θα έδινε απάντηση στα υπαρξιακά του ερωτήματα. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων απεσύρθη σε ερημικό μέρος, στο όρος Κυάτειο, όπου έζησε με νηστεία, εγκράτεια και προσευχή για αρκετό χρονικό διάστημα. Κατόπιν επέστρεψε πίσω στην πόλη και ομολόγησε τον Χριστό μπροστά στους ειδωλολάτρες, με αποτέλεσμα να συλληφθή και να υποστή φρικτά βασανιστήρια και τον αποκεφάλισαν λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου.
Έλαβε από τον Θεό το χάρισμα της θαυματουργίας και με τις θεοπειθείς πρεσβείες του θεραπεύει ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

Ο Ακριτικός Δήμος, Γέρι, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Κύπρου, τη Λευκωσία, και απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την Πανεπιστημιούπολη, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Εθνικό Πάρκο. Από το 1974, ένα μέρος της έκτασης του δήμου είναι κατεχόμενο, ενώ ένα άλλο μικρότερο είναι «νεκρή ζώνη».

Η κύρια εκκλησία του Δήμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Αιγύπτιο. Η οικοδόμηση της Εκκλησίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1916 επί Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ΄, και αποπερατώθηκε το 1953 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πιθανότατα, χωρίς όμως αυτό να είναι εξακριβωμένο, η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Μηνά γιατί παλαιότερα στο χώρο αυτό υπήρχε προσκυνητάρι και καντήλι.

TOP NEWS