Dogma

Της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό φτιάχνουν πατατάτο

Το αμοργιανό πατατάτο είναι ένα κατεξοχήν παραδοσιακό φαγητό του νησιού, πλούσιο σε γεύση και αρώματα.

Το αμοργιανό πατατάτο, παρασκευάζεται την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής: 100 κιλά κρέας, 150 κιλά πατάτες και δεν πάει τίποτα χαμένο!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε πατατάτο 

2 κ.σ.πελτές ντομάτας
1 κ.σ.βούτυρο
1 κρεμμύδι
5-6 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
1 φλιτζ καφέ λάδι
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
μπαχάρι
1 κιλό γίδα
αλατοπίπερο
κανέλα

Επί το έργον:

Κόβετε τις πατάτες τετράγωνες και στο ίδιο μέγεθος. Τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, τις πλένετε και τις στραγγίζετε. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι . Όταν ζεσταθεί, ρίχνετε το κρασί, στη συνέχεια το κρεμμύδι, και τέλος το βούτυρο. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και ανακατεύετε συνέχεια. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ρίχνετε τις πατάτες στην κατσαρόλα και γυρίζετε 2-3 φορές . Προσθέτετε το διαλυμένο πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, ¾ ενός μικρού κουταλιού κανέλλα, 1 κουταλάκι μπαχάρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Περιμένετε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια το αφήνετε να βράσει για περίπου 3 ώρες.

Η ιστορία: Το πανηγύρι της Αγίας παρασκευής στην κάτω μεριά της Αμοργού είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων. Κάθε χρόνο οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού συμμετέχουν στις προετοιμασίες και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Μαζεύουν φρύγανα για τους φούρνους που ψήνουν τα ψωμιά. Καθαρίζουν πατάτες περίπου 1200 κιλά κρεμμύδια, 200 κιλά όσπρια και ότι άλλο χρειασθεί για τα φαγητά. Από τις 23-7 αρχίζουν τα ζυμώματα για 2000 κιλά ψωμιά που θα χρειασθούν την παραμονή σφάζουν τα ζώα που θα χρειαστούν (Το 2010 χρειάστηκαν 4μοσχάρια, 1 αγελάδα, 210 κατσίκια, 3 γουρούνια, 1 γουρουνόπουλο, 200 κιλά λάδι για τα μαγειρέματα και σερβιρίστηκε 200 κιλά κρασί). Το κύριο φαγητό του πανηγυριού είναι το πατατάτο (κρέας γιαχνί με πατάτες), το ξυδάτο, (κρέας βραστό και πατσάς) και το κοφτό (σιτάρι με αμοργιανή μυζήθρα).

Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης

Πηγή: Η εφημερίδα «Η Αμοργός μας και οι Μικρές Κυκλάδες»

Διαβάστε επίσης: Το απόλυτο αγιορείτικο πιάτο: Παστίτσιο με ονειρεμένη μπεσαμέλ λαχανικών!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.