Dogma

Ζωντανά η λαμπρή τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης

Παρακολουθήστε σε απευθείας αναμετάδοση σήμερα Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, στις 12.00 μμ, απο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τη λαμπρή τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης Προδρόμου.

Ο εξ Ηρακλείου καταγόμενος νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης αναλαμβάνει σήμερα Σάββατο, 19 Μαρτίου 2002, και επίσημα τα νέα του εκκλησιολογικά του καθήκοντα. Στο πλευρό του βρίσκεται ο  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος προτού αναλάβει το ύψιστο αρχιερατικό αξίωμα ήταν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το απόγευμα, ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, ενώ αύριο Κυριακή, 20 Μαρτίου,  θα είναι παρών στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

 

Τα λόγια αγάπης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Λόγια αγάπης εξέφρασε για το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, χαρακτηρίζοντάς τον ως μια ακέραιη και ανιδιοτελή εκκλησιαστική προσωπικότητα που θα υπηρετήσει πλέον μια Μητρόπολη που έχει σπουδαίο ιστορικό και ορθόδοξο πολιτισμό.

«Με πολλή συγκίνηση ετοιμάζομαι να παραδώσω στον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομο, την Ιερά Μητρόπολη που με τη χάρη του Θεού ποίμανα για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχει έναν υπέροχο λαό, έναν εξαιρετικό ιερό κλήρο, εξαιρετικές μοναστικές αδελφότητες, εξαιρετικά ιστορικά μοναστήρια. Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μού χάρισε πολλές πνευματικές χαρές όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι συγκινημένος γιατί τον αγαπητό Πρόδρομο τον γνωρίζω εξ απαλών ονύχων, από τότε που ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να διακονήσει την Εκκλησία. Ήμουν εκείνος ο οποίος πριν από 17 χρόνια τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του και είμαι χαρούμενος που η χάρις του Θεού τον αξίωσε να φτάσει σε αυτή την ευλογημένη ώρα να αναλάβει μια Μητρόπολη με ιστορία, παράδοση και ορθόδοξο πολιτισμό. Η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου είναι μια Μητρόπολη με τόσους ευλογημένους Ιεράρχες που την έχουν υπηρετήσει, και όπου πρωτεύουσα θέση έχει το ιστορικό Αρκάδι μας. Είναι μια Μητρόπολη που έχει υποδεχτεί σπουδαίες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες, όπως ο Tιμόθεος Bενέρης (1916-1933), ο Aθανάσιος Aποστολάκης (1936-1968), ο μεγάλος εκκλησιαστικός παράγοντος του νησιού μας Tίτος Συλλιγαρδάκης (1970-1987), ο Θεόδωρος Tζεδάκης (1987-1996) και ο άμεσος προκάτοχός μου, ο Άνθιμος Συριανός (1996-2010). Ο ένας συμπλήρωνε το έργο του άλλου. Τη σκυτάλη θα την πάρει πλέον ο Πρόδρομος, που είμαι σίγουρος πως θα διακονήσει την Εκκλησία της Κρήτης όμορφα, ταπεινά και ευλογημένα. Ξέρουμε πως ο Πρόδρομος διακρίνεται για την ανιδιοτέλεια και την προσφορά του στην Εκκλησία της Κρήτης από τις θέσεις που διακόνησε. Ξέρουμε ποιος είναι. Είναι ένας ακέραιος άνθρωπος και προσηνής στους άλλους ανθρώπους. Και όλοι εμείς οι επίσκοποι που τον εκλέξαμε ήμασταν σίγουροι ότι θα ικανοποιήσει τη βουλή του Θεού», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

Το μήνυμα του νέου Μητροπολίτη Ρεθυμνης Προδρομου
«Ανοιχτή η αγκαλιά μου για όλους»

Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, έστειλε το δικό του μήνυμα, ευχαριστώντας τόσο τον Θεό όσο και το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που τον εξέλεξαν σε αυτήν την θέση. Όπως είπε, το έργο ενός επισκόπου σε μια επαρχία είναι να οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό και να τους εισαγάγει στον Παράδεισο.

«Δοξάζω τον Θεό που έφερε τη μεγάλη ευεργεσία αυτή στη ζωή μου. Έχω χαρά μέσα μου και παρακαλώ τον Θεό να μου δώσει δύναμη να ανταποκριθώ στη βουλή του και στην εμπιστοσύνη της Εκκλησίας, του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου και όλων των Ιεραρχών του νησιού μας που με τίμησαν με την ψήφο τους και που μου εμπιστεύτηκαν την περιώνυμη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ανθρώπων και λέγω κυριολεκτικώς ότι πηγαίνω στη νέα έπαλξη της εκκλησιαστικής μου διακονίας έχοντας ανοιχτή την αγκαλιά μου προκειμένου να χωρέσουν μέσα όλοι οι άνθρωποι που ο Θεός μού επιτρέπει να διαποιμάνω. Και χαίρω διότι καθημερινώς λαμβάνω πολλά μηνύματα από πολλούς ανθρώπους. Είναι μηνύματα προσμονής και αγάπης από την περιφέρεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που και αυτή με αγάπη και στοργή περιμένει έχοντας καλή διάθεση για συνεργασία, με σκοπό το καλό του τόπου μας και τη σωτηρία των ψυχών μας. Το έργο ενός επισκόπου σε μια επαρχία είναι να οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό και να τους εισαγάγει στον Παράδεισο», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από: Μητρόπολη Ρεθύμνης και neakriti.gr