Πλήθος και πηγή ειδήσεων

  • Dogma
ειδήσεων

Πλήθος και πηγή ειδήσεων, του  Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου,Θεολόγου-Διδάσκοντος Παν/μίου Πειραιώς, για το dogma.gr.

Για ένα θέμα  που δεν πρέπει να παραπονιέται   η εποχή μας είναι η  ύπαρξη και η διάδοση  ειδήσεων, πληροφοριών, ιδεών.  Η τεχνολογία  είναι τέτοια  που ευνοεί πλέον την σπορά τους ταυτόχρονα με την γένεσή  τους. Το διαδίκτυο   πρώτιστα  και  ύστερα  όλα τα  υπόλοιπα  μέσα  είναι στην υπηρεσία   της  πληροφορίας  και  άριστα πράττουν.  Όσο μαθαίνει ο  άνθρωπος τόσο  βελτιώνεται.

Πρέπει όμως και να προσέξουμε  την προέλευση, τον σκοπό,  την ακρίβεια  της ειδησεογραφίας∙ εύκολα  έρχεται ως   συκοφαντική, ως   παραπλανητική,  ως ύποπτη. Είναι σύνηθες το φαινόμενο  να ακουμπά  αυτή  την  κατάκριση  και να καταφέρνει  την συσκότιση.  Οφείλουμε άρα,  να ελέγχουμε την προέλευση  των ειδήσεων  και την σκοπιμότητά τους. Εύκολα μπορούμε  να παρασυρθούμε  και στην  συνέχεια να  εκτεθούμε.   Πρέπει να  τις διακρίνει  η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα.  Κάπου εκεί  μέσα  βρισκόμαστε  αρκετές φορές  και εμείς  σαν όντα  κοιν1ωνικά,  ζωντανά και  δραστήρια.

Θα  το ακούσουμε  αύριο  στο  αποστολικό ανάγνωσμα.  Ο Θείος Παύλος υπενθυμίζει   ότι διδάσκει για τον Κύριο μας  αυτό που  και παρέλαβε , από το Πάθος Του μέχρι και μετά την Ανάστασή Του.  Δεν ήταν  του   Αποστόλου  ευφυολογήματα, αλλά Θεού  φωτισμός. Πολλοί ίσως μιλούν για Χριστό, ορθοτομούν όμως;

Για  τον Ιησού  υπήρξαν διαχρονικά  αμέτρητες  πληροφορίες. Αποδείχθηκαν οι περισσότερες κατασκευασμένες με σκοπό την παραπλάνηση  των παιδιών Του.   Είναι οι αιρέσεις  που ασχολούνται με Εκείνον, έχουν όμως τεράστιο έλλειμμα αλήθειας.  Παραποιούν  θελημένα την Αγία Γραφή και  εκφράζουν   αυθαίρετες  και προσωπικές  απόψεις περί της ύπαρξής Του, ξένες  ακόμα και με την λογική. Παραπλανούν θελημένα και  εξυπηρετούν  ύποπτα   συμφέροντά. Τίποτα  και ποτέ  δεν πρέπει να  διαπραγματευόμαστε.

Η πηγή των γνώσεων είναι εκείνη που παρέχει την περί αυτών φερεγγυότητα και  γνησιότητα. Σε αντίθετη περίπτωση εύκολα γίνονται  πληγή παραπληροφόρησης  και ψευδολογίας. Η κατασκευή ειδήσεων συνιστά χειραγώγηση της κοινής γνώμης, παραπέμπει σε πνευματικό ολοκληρωτισμό  και ιδεολογική υποδούλωση. Είναι καταστάσεις που δε συνάδουν με προηγμένο πολιτισμό  και με δημοκρατικό πολίτευμα.

Στη λήψη και υιοθέτηση γνώσεων που  αφορούν  την ψυχή μας  πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Η Εκκλησία  δεν είναι ανθρώπινο  κατασκεύασμα. Καθώς  είμαστε  ζωντανά  μέλη Της  πρέπει να έχουμε  εμπιστοσύνη  στην  περί Κυρίου διδαχή Της. Κάθε  άλλη ιδέα (όπως και αν αυτή μεταδίδεται)  ας τυγχάνει ενδελεχούς  εξέτασης   και δικαιολογημένης επιφύλαξης. Είναι το δίπολο που θα προφυλάξει και  θα σώσει. Τότε   δεν  θα υπάρξουμε ποτέ  θύματα   ψευδολογιών,  παρά μόνο  δέκτες  θείων  δωρεών.

TOP NEWS