«Γεύσεις Μαγνησίας» από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma
Δημητριάδος

Όψεις και γεύσεις της Μαγνησίας μέσα στον χρόνο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες βολιώτες που βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 13/12 στο Μουσείο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας», που διοργανώνουν Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από το ιστορικό οδοιπορικό των γεύσεων, επιστέγασμα μιας διετούς δράσης, στα πλαίσια του θεματικού έτους «Μάγνητες και πολιτισμός των γεύσεων», όπως σημείωσε του ο Γραμματέας του φορέα κ. Νίκος Τσούκας. «Πρέπει να τονίσουμε την άψογη συνεργασία που είχαμε με την Διευθύντρια του τομέα Βιβλιοθηκών την κ. Δημόγλου και τους εργαζόμενους εδώ, αλλά και την προθυμία που συναντήσαμε απ’ όλους τους ανθρώπους που ζητήσαμε φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, προκειμένου να εκτεθούν και να δείξουν την πορεία της «ιστορίας» των γεύσεων στο Νομό Μαγνησίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσούκας.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η έκθεση αποτελεί το αποκορύφωμα δύο ετών προσπάθειας για την ανάδειξη των γεύσεων στη Μαγνησία. Είναι η «Μαγνήτων Κιβωτός» που αφιέρωσε αυτά τα δύο χρόνια και όντως έγινε ένα σημαντικό έργο όπου φάνηκε ο θησαυρός που υπάρχει στον τόπο μας και σε αυτό τον τομέα. Μπορεί μεν να ακούγεται για κάτι που έχει να κάνει με αυτά που γεύεται μόνο ο καθένας σε επίπεδο τροφών, αλλά πέρα από αυτό, αναδεικνύει τέχνες, αναδεικνύει συγκεκριμένα πρόσωπα και μία μεγάλη και τρανή παράδοση που πιστεύω ότι θα διασωθεί με αυτή την έκθεση. Επίσης, έχουμε μία έκδοση για πρώτη φορά με τον εκδοτικό φορέα το «Ιδιόμελον», που ανήκει στην Μητρόπολη, με έδρα το βιβλιοπωλείο «Λύχνος» και που εξέδωσε ως πρώτο έργο το λεύκωμα αυτής της εκθέσεως. Είναι κι αυτό μία καλή αρχή για τα άλλα που θα συνεχίσουμε».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιώργος Βλιώρας σημείωσε ότι το εκθεσιακό προϊόν «δένει» άμεσα με την μόνιμη έκθεση που υπάρχει στο Μουσείο της πόλης, η οποία είναι «Βόλος-Ν. Ιωνία, τόσο κοντά, μα τόσο μακριά». «Θεωρώ ότι είναι μία καλή πολύ καλή δουλειά μαζί με το λεύκωμα που υπάρχει και κυκλοφορεί, ώστε να αποτυπώσει τα τοπικά προϊόντα και την γευσιγνωσία που μπορεί να προσφέρει ο τόπος μας. Σαν Δημοτική Αρχή έχουμε άψογη και άμεση συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτός» και βοηθούμε κι εμείς σ’ αυτόν τον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εξέλιξή της και τη δημιουργία νέων πραγμάτων που θα βοηθήσουν για την προβολή της πόλης μας». Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2018 και καθόλη την διάρκειά της θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, προϊόντων, τρόπου επεξεργασίας, αλλά και σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων.

SANY0012-800x600 SANY0023-800x600

TOP NEWS