Λαμπρά τα εγκαίνια της Έκθεσης «Διά χειρός»

  • Dogma
εγκαίνια

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, τα Εγκαίνια της ετήσιας Έκθεσης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός», παράλληλα με την οποία λειτούργησε και έκθεση Βυζ. Ζωγραφικής, Θρησκευτικής Τέχνης και Μοναστηριακής Διατροφής. Την εκδήλωση, που είχε κεντρικό θέμα«Χρώμα και γεύση», συνδιοργάνωσαν ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» και η Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός».

Στα εγκαίνια παρεβρέθησαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Δ/ντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» Πρωτ. Δημήτριος Κατούνης και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς Γερόντισσα Θεοδέκτη.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο οποίος προέβη σε αναλυτική και λεπτομερή θεολογική ανάλυση της Εικόνος της Φιλοξενίας του Αβραάμ, που στην Ορθόδοξη Εικονογραφική Παράδοση συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Στην εισήγησή του ο κ. Χαρίτων απέδειξε όχι μόνο το ορατό κάλλος της Ορθόδοξης Εικόνας, αλλά κυρίως το βαθύ θεολογικό της περιεχόμενο, που την καθιστά το «Ευαγγέλιο των αγραμμάτων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Ανδρέας Κονάνος, ο οποίος μίλησε με θέμα «Πείνα και δίψα Χριστού». Ο π. Ανδρέας, ο οποίος μίλησε για την πνευματική πείνα και δίψα του ανθρώπου, που μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την πρόσληψη του Χριστού συνολικώς, Σώμα και Ψυχή, μέσα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δυο ομιλητές και τόνισε ότι «η Εκκλησία μας έχει ζωντανό πολιτισμό, που είναι και η τέχνη της Αγιογραφίας, που συνεχίζεται και προοδεύει. Αυτό συνιστά ακόμα μία κατάκτηση της Ορθοδοξίας, ότι κρατά ζωντανή μία παράδοση αιώνων, έναν θησαυρό της πατρίδας μας…». Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το έργο που ο π. Δημήτριος και οι συνεργάτες του επιτελούν στη Σχολή, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως για το έργο και την προσφορά της Σχολής στα παιδιά με ειδικές δεξιότητες.

 

TOP NEWS