Επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

  • Dogma

Μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Βελεστίνου επισκέφθηκαν την Τεταρτη 17 Απριλίου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ’’.

Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην σπουδαιότητα του άρτου και του σιταριού, στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας αλλά και στις ευαγγελικές διηγήσεις και στη διδασκαλία του Κυρίου μας.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών ζύμωσαν τα δικά τους πρόσφορα και τα έψησαν στον παραδοσιακό φούρνο στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Την Πεμπτη 11 Απριλίου ε.ε το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας υποδέχθηκε το 2ο Γυμνάσιο Δράμας.  Μαθητές και καθηγητές ξεναγηθήκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Δύο δέντρα, μια ψυχή”. Τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση τμημάτων αυθεντικών ξυλόγλυπτων τέμπλων της Συλλογής του Μουσείου, αλλά και με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού, ενημερώθηκαν για τη θέση και το συμβολισμό του τέμπλου στο χριστιανικό ναό, για την αρχιτεκτονική του δομή και εξέλιξη, για τα διακοσμητικά του θέματα και τη διάταξη των εικόνων που το στολίζουν.
Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών “μεταμορφώθηκαν” σε “ξυλόγλυπτες- ταγιαδόρους” και δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές από σαπούνι.

Την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Λυκείου Ανδρούσας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 το μουσείο υποδέχτηκε μέλη του Τμήματος Επιστημόνων της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητος “ΕΛΠΙΣ” από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης και μαθητές και εκπαιδευτικούς του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου και του 19ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 20 Απριλίου το Μουσείο υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ν. Καρυάς Καβάλας.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Κεραμειών Κεφαλονιάς ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Ηρακλείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου είδαν, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Μακρινίτσας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 το μουσείο υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων και την Παρασκευή 12 Απριλίου μαθητές και εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου Λάρισας και του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου το μουσείο επισκέφθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Αλιβερίου Ευβοίας και Ενιαίου Λυκείου Ν. Πεντέλης.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματά του. Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι: Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10:00 π.μ-4:00 μ.μ Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00 π.μ – 6:00μ.μ

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα.

Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: ekmakrinitsas@gmail.com ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του

Μουσείου http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/

TOP NEWS