Πατρών Χρυσόστομος: «Κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν τη χώρα άθεο τόπο»

  • Dogma
χρυσόστομος

Στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αποποινικοποιήσει την εξύβριση των θείων αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος από το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γηροκομίτισσας στην Πάτρα.

Ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Κοσμοσώτειρα Μαριάμ και της Πατρίδας μας την Σώτειρα και την παρακάλεσε να σκέπει τον καθένα ξεχωριστά και την πόλη των Πατρών, κυρίως όμως την Ελλάδα μας ολόκληρη, την ευλογημένη και φιλόθεη χώρα, την οποία επιθυμούν κάποιοι να την καταστήσουν άθεο τόπο μέσα από επιχειρούμενα αντίθεα νομοθετήματα, ως εκείνο της αποποινικοποιήσεως της βλασφημίας το οποίο έχει παραπεμφεί στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά και εξ αιτίας της απαξιώσεως των ηθικών αξιών και της επίσης επιχειρούμενης αθετήσεως των ιερών πνευματικών μας και εθνικών παραδόσεων.

Η Θεοτόκος δεν θα αφήσει απαράκλητο το Γένος μας το οποίο εβοήθησε και έσωσε διαχρονικά, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και ανέφερε κείμενα του Μακρυγιάννη, ο οποίος αγαπούσε πολύ την Παναγία και παρακαλούσε για την Ελλάδα: «…Όταν μου πειράξουν την Πατρίδα και τη Θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ο, τι θέλουν ας μου κάνουν… Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας,….. που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα διά τα νέα παθήματα.

Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα με λιβάνιν καλόν αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: «Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ο,τι πολυτίμητον τζιβαιρικόν έχομεν… Ένας άνθρωπος να με υβρίση, να φονεύση τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλη, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίση τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω…» και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος «Παναγιά μου βοήθησε και τώρα, βοήθησε για άλλη μια φορά την πατρίδα μας, να σταθεί στα πόδια της…»

Η Ακολουθία των Εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο ετελέσθη στο Μοναστήρι της Γηροκομητίσσης Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, συνιερουργούντος του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Συμεών Χατζή, των Πατέρων της Μονής και άλλων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. (Τα εγκώμια είναι ποίημα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Διονυσίου το 1541, διασκευασμένα από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο.)

TOP NEWS