Στο συνέδριο για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

  • Dogma
Αλεξανδρείας

Στο συνέδριο για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης παρέστη ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα Μητροπολίτη ΓουΪνέας κ. Γεώργιο.

Την επίδραση των ελληνιστικών ιδεών στην σύγχρονη φιλοσοφία, στην τέχνη και στην σύγχρονη επιστήμη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την έναρξη Συνεδρίου, με θέμα την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και τους 24 αιώνες ζωής της. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, δηλαδή το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι μέσα από τις εργασίες του, θ’ αναδειχθούν η τεράστια σημασία των πρωτότυπων ιδεών της ελληνιστικής εποχής και ο ιδιαίτερος νεοτερισμός της ατμόσφαιρας της εποχής.

ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÌÁÑÉÁÍÍÁ ÂÁÑÄÉÍÏÃÉÁÍÍÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁËÅÎÁÍÄÑÅÉÁ ÔÇÓ ÁÉÃÕÐÔÏÕ ÐÁÑÏÕÓÉÁ ÔÏÕ Ð.ô.Ä. ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÕ//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε το 331 π.Χ., από τον Αλέξανδρο τον Μέγα, σε μια παραθαλάσσια τοποθεσία της Αιγύπτου, στα δυτικά του δέλτα του Νείλου, μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της νήσου Φάρου, στην θέση της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ρακώτιδας και έμελλε να γίνει το πιο λαμπρό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ελληνιστικής εποχής.

Σημείωσε, επίσης, ότι ως μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, η Αλεξάνδρεια στέγασε δύο από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου: Τον κολοσσιαίο φάρο που χτίσθηκε, σύμφωνα με τον Λουκιανό, από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο, και δέσποζε στη νήσο Φάρο, όπως και την περίφημη Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε γύρω στους 500.000 κυλίνδρους. Στην Αλεξάνδρεια οι Πτολεμαίοι έδειξαν όλο τους τον πλούτο και τη μεγαλοπρέπεια, χτίζοντας, μεταξύ άλλων, τα ανάκτορα, το Μουσείο, το Σεραπείο (ναό αφιερωμένο στον ελληνοαιγυπτιακό μυστηριακό θεό Σέραπι), τον ναό της Ίσιδος, το θέατρο αλλά και το Σήμα, ένα μαυσωλείο όπου φυλασσόταν το σώμα του Αλεξάνδρου.

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS