Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η Ανάσταση μας χαρίζει την επίγνωση της αιωνίου προοπτικής μας» (Βίντεο)

  • Δόγμα

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στους στίχους του Χερουβικού ύμνου της ημέρας «Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία…», τόνισε πως «σε αυτούς τους ιερούς λόγους καταγράφεται όλο το Μυστήριο και όλη η κοινωνία αγάπης Θεού και κόσμου», «αλλά και η ανατροπή των δεδομένων του κόσμου της φθοράς».

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τελέστηκε σήμερα Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου 2024) το πρωί η Ακολουθία του Εσπερινού της Αναστάσεως (πρώτη Ανάσταση) μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στους στίχους του Χερουβικού ύμνου της ημέρας «Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία…», τόνισε πως «σε αυτούς τους ιερούς λόγους καταγράφεται όλο το Μυστήριο και όλη η κοινωνία αγάπης Θεού και κόσμου», «αλλά και η ανατροπή των δεδομένων του κόσμου της φθοράς».

«Για αυτό και καλούμαστε να σιγήσουμε κοσμικά, αλλά πνευματικά να αλαλάξουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο Χριστός «ήρθε όχι να επιβληθεί, αλλά με άπειρη αγάπη να προβάλλει τον εαυτόν Του και να προσφέρει τη ζωή Του». «Έτσι άλλαξε τον κόσμο και έκαμε την τομή της ιστορίας στην προ Χριστού και μετά Χριστόν πραγματικότητα».

Σημειώνοντας πως η Αγία μας Εκκλησία ως Σώμα Χριστού αγωνίζεται «όχι απλώς να μας μεταβάλει σε ευγενέστερους και καλύτερους ανθρώπους, αλλά σε Θείας Φύσεως κοινωνούς» και «σε μετόχους της Θείας Ζωής» και επισημαίνοντας πως ο Κύριος παρέδωσε τον εαυτόν Του, υπογράμμισε: «Αυτό το θαύμα εορτάζουμε αυτή την ώρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Καθώς προγευόμεθα του μεγίστου γεγονότος της Αναστάσεως. Του συγκλονιστικού γεγονότος που υπερβαίνει όλη την ανθρώπινη ιστορία. Που ερμηνεύει τη ζωή και το θάνατο. Που απαντάει στα υπαρξιακά ερωτήματα».

«Η Ανάσταση μας χαρίζει την επίγνωση της αιωνίου προοπτικής μας», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως η Εκκλησία επιμένει «για να καταστεί ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς Ναός του Αγίου Πνεύματος, όπως οι Άγιοί μας». «Ναός του Αγίου Πνεύματος δεν είναι παρά η καρδιά μας και το σώμα μας, για αυτό και καλούμεθα να αγιαζόμεθα εν φόβω Θεού», συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα πως η Εκκλησία μας προτρέπει «να γίνει Εκείνος ο θησαυρός της υπάρξεώς μας και τότε», όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα δείτε πώς αλλάζει η όρασή μας. Πώς οι αξίες μας πραγματικά οριοθετούνται με δύναμη και αλήθεια. Πώς βλέπουμε τη ζωή μας».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο, επαναλαμβανόμενο κάθε Μεγάλο Σάββατο, θαύμα του Αγίου Φωτός. «Σήμερα στον Πανάγιο Τάφο Του,  θα αναβλύσει Φως Χριστού. Φως που δίδεται στην Αγία Του Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία. Στο σώμα Του». «Και αυτό το Φως χαρίζει επίγνωση, χαρίζει πνευματική μεταρσίωση, χαρίζει δύναμη ψυχής», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως «τα δαιμονικά περιπαίγματα συνωθούνται για να υβρίσουν, να αμφισβητήσουν, να ψέξουν, να βιαιοπραγήσουν. Αλλά η αλήθεια λάμπει και θα λάμπει πάντοτε γιατί είναι φως και το φως ποτέ δεν υποβάλλεται στη μανία του σκότους. Νικάει πάντοτε».

«Τα επιχειρήματα άπειρα», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πολλών, ιστορικά δεδομένα τα οποία συνομολογούν το γεγονός. Έκανε λόγο για το θαύμα του 1579 με τους Αρμένιους κακόδοξους και τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, αλλά για το χαρακτηριστικό της ακαΐας που παρουσιάζει το Άγιο Φως τα πρώτα λεπτά.

«Ζούμε μέσα στο θαύμα. Χαιρόμεθα το θαύμα. Βιώνουμε το θαύμα, αλλά το μέγιστο θαύμα είναι η σχέση. Καλούμεθα να έχουμε σχέση με τον Χριστό. Ο κάθε ένας από εμάς και η καθεμιά είναι ιερεύς του ναού του σώματος του. Για αυτό το σώμα μας είναι Άγιο. Για αυτό είναι ναός του Αγίου Πνεύματος», σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, προτρέποντας όλους να ζήσουν «αυτή τη μεγάλη χαρά, αυτή τη μεγάλη επανάσταση που νικάει τον έσχατο εχθρό μας: τον θάνατο και τον διάβολο».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, στον ειδησεογραφικό όμιλο Alter Ego Media, στον τηλεοπτικό δίαυλο του Mega και ιδιαίτερα στον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, τον μεγάλο ευεργέτη της Μητροπόλεως και της πόλεως του Πειραιά για την τηλεοπτική αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ακολουθεί απόσπασμα από το «Ανάστα ο Θεός», video με το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου και η Αναστάσιμη Ποιμαντορική του Εγκύκλιος.

TOP NEWS