Σαν Σήμερα 21 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα 21 Οκτωβρίουυ τιμά τη μνήμη των: Οσίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου, του Οσίου Φιλοθέου του Αγιορείτη, της  Αγίας Θεοδότης και του Αγίου Σωκράτη του Πρεσβύτερου, των Αγιών Ανδρέα, Στεφάνου, Παύλου και Πέτρου, του Αγίου Ζαχαρία του Οσιμάρτυρός, του Αγίου Ευκράτη του Οσιομάρτυρος, του Αγίου Ιωάννη του Νεομάρτυρος από τη Μονεμβασιά, καθώς και την ανακομιδή του  Ιερού Λειψάνου του Οσίου Χριστοδούλου του Θαυματουργού

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Οκτωβρίου:

1520: ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγκελάνος ανακαλύπτει το Στενό των 1000 Παρθένων και καταφέρνει και περνάει από τον πορθμό μεταξύ της Νότια Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το «Στενό του Μαγγελάνου» έγινε πλέον εφικτό το πέρασμα από το νότιο Ατλαντικό στο νότιο Ειρηνικό.

1790: γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Αλφόνσος Λαμαρτίνος.

1805: το Βασιλικό Ναυτικό υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Οράτιου Νέλσον κατατροπώνει τον γαλλοισπανικό στόλο, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, στις ισπανικές ακτές. Ο Νέλσον, όμως, τραυματίζεται και πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών.

1825: για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πέμπτο φύλλο της «Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος», δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους.

1833: γεννιέται στη Στοκχόλμη ο επιχειρηματίας, εφευρέτης και φιλάνθρωπος Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, που αθλοθέτησε το ομώνυμο βραβείο. Ο Νόμπελ είχε εφεύρει την άκαπνη πυρίτιδα, τη ζελατινοδυναμίτιδα κ.α ενώ ο πατέρας του, μεταξύ άλλων την νιτρογλυκερίνη και τις υποβρύχιες βόμβες. Τρομοκρατημένος κληροδότησε 1.700.000 αγγλικές λίρες, προκειμένου να βραβεύονται ειρηνικά έργα. Οι φήμες λένε ότι ανάμεσα στα βραβεία δεν υπάρχει εκείνο των μαθηματικών, επειδή η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για έναν Μαθηματικό. Πέθανε το 1896 σε ηλικία 63 ετών. (ΦΩΤΟ)

1854: γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.

1858: εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ «Καν-Καν».

1879: ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει την ηλεκτρική λυχνία.

1907: γεννιέται ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1912: επιτυχίες απολαμβάνουν οι Βούλγαροι στη Θράκη και οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

1915: πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική μεταφορά μηνύματος μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η κλήση έγινε μεταξύ του Αρλινγκτον, της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και του Πύργου του Αϊφελ, στο Παρίσι.

1917: η πρώτη αμερικανική στρατιωτική μεραρχία «μπαίνει» στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1917: γεννιέται ο Ντίζι Γκιλέσπι, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του ’50 «be-bοp».

1918: πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του «Βασιλικού Θεάτρου» στην Αθήνα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

1919: ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαστίζει εδώ και μήνες τη Ρωσία, ο Κόκκινος Στρατός άρχισε να ελέγχει την κατάσταση.

1921: κάνει πρεμιέρα η ταινία του Τζορτζ Μέλντφορντ, «Ο Σεΐχης» με πρωταγωνιστή τον Ροδόλφο Βαλεντίνο.

1921: πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών στη Βιέννη, ο συγγραφέας Άρθουρ Σνίτζερ

1922: συγκροτείται το έκτακτο στρατοδικείο, που θα δικάσει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περίφημη «Δίκη των Εξ». Η σύνθεση του αποτελείται από τους Αλ. Οθωναίο, ως πρόεδρο και Βούλγαρη, Πεπονή, Ζουρίδη, Γεωργιάδη και Γρηγοριάδη ως μέλη.

1925: η Westinghouse Electric και η Manufacturing Company καταδεικνύουν το πρώτο φωτοηλεκτρικό κύτταρο.

1929: γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν.

1930: το θάνατο 250 μεταλλεργατών προκαλεί μεγάλη έκρηξη σε σήραγγα ανθρακωρυχείου της πόλης Αλσντόρφ της Γερμανίας.

1931: οι Κύπριοι εξεγείρονται κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ζητούν την ένωση με την Ελλάδα. (Οκτωβριανή Εξέγερση)

1934: τα κινεζικά κομμουνιστικά στρατεύματα, υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον Εθνικό Στρατό του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, που τα είχε περικυκλώσει στην επαρχία Τζιάνγκξι. Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία, από τις εχθρικές περιοχές προς τη Γιανάν, 9600 χλμ προς το Βορρά, η οποία ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 1936.

1941: στη Νάντη, 50 Γάλλοι όμηροι σφαγιάζονται σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματικού.

1944: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Ααχεν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1945: οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1945: ο στρατιωτικός και πολιτικός Χουάν Περόν παντρεύεται την ηθοποιό Εύα Περόν.

1948: στην Ουάσιγκτον γίνεται η πρώτη επίδειξη αποστολής τηλεομοιοτυπίας, γνωστότερης ως φαξ.

1949: γεννιέται ο Βενιαμίν Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ.

1950: εισβάλλουν και καταλαμβάνουν το Θιβέτ στρατιωτικές δυνάμεις της Κομμουνιστικής Κίνας.

1952: μιλώντας στο 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Όλοι οι σκύλοι μια γενιά» και δηλώνει, ότι η ΕΔΑ πρέπει να κατέλθει ανεξάρτητη στις εκλογές.

1957: κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία Jailhouse Rock, με τον Έλβις Πρίσλεϊ.

1959: ανοίγει τις «πύλες» του το περίφημο Μουσείο Γκουγκενχάιμ στη Νέα Υόρκη.

1960: επισκέπτεται την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπου συζητά τα θέματα των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και των σχέσεων στη μεθόριο.

1963: ο ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ του αποκλεισμού της Κίνας.

1964: ο πρώτος δρομέας, που κερδίζει 2ο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο γίνεται στο Μαραθώνιο ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 2:12.11.2 (το πρώτο ήταν το 1960 στη Ρώμη), όπου αυτή τη φορά τρέχει με παπούτσια, ενώ 5 εβδομάδες νωρίτερα έχει υποβληθεί σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

1967: πάνω από 100.000 άτομα συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον και διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1968: υψώνεται ξανά η σφιγμένη γροθιά της «Μαύρης Δύναμης» κατά τη διάρκεια της απονομής του χρυσού μεταλλίου στην σκυταλοδρομία 4×400 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικoύ, παρά την τιμωρία δυο μαύρων αθλητών πέντε ημέρες νωρίτερα.

1968: γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Αλέξης Αλεξανδρής.

1969: εκλέγεται καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

1969: πεθαίνει ο Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των «μπίτνικς».

1971: δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο Καβούρι η Αγγλίδα δημοσιογράφος Τσάπμαν

1972: αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που ξεκίνησε από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θάλασσα έξω από το Ελληνικό. Τα θύματα ανέρχονται σε 37.

1976: έναντι του αστρονομικού ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων μεταγράφεται ο Dr Julius Erving από τους New York Nets του ABA στους Philadelphia Sixers.

1979: η Νορβηγίδα Γκρέτα Γέιτζ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που τερματίζει σε μαραθώνιο σε χρόνο μικρότερο των 2 ωρών και 30 λεπτών με επίδοση 2:27.33 στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αγώνα, που θα κερδίσει 9 φορές από το 1978 μέχρι το 1988.

1980: μετά από 98 χρόνια κατακτούν το πρώτο πρωτάθλημα World Series στο μπέιζμπολ οι PhiladelphiaPhillies, κερδίζοντας στον τελικό τους Kansas City Royals με 4-1.

1981: ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1981: γεννιέται ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Νεμάνια Βίντιτς.

1984: κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο για τρίτη φορά όταν τερματίζει δεύτερος πίσω από τον συναθλητή του στηMcLaren Alain Prost ο Αυστριακός Niki Lauda, στο τελευταίο Grand Prix της σεζόν στην Πορτογαλία αλλά τον προσπερνά στην τελική κατάταξη με μισό βαθμό.

1984: πεθαίνει ο Φρανσουά Τριφό, Γάλλος σκηνοθέτης.

1987: στη Σρι Λάνκα μονάδα της ινδικής δύναμης, που βρίσκεται στη χώρα για να διατηρήσει την τάξη, σφαγιάζει γιατρούς, νοσοκόμους και ασθενής στο νοσοκομείο Γιαφνά.

1989: γίνονται οι πρώτοι έγχρωμοι ιδιοκτήτες μεγάλης ομάδας αγοράζοντας τους Denver Nuggets για 65 εκατομμύρια δολάρια, οι Betram Lee και Peter Bynoe.

1991: στις τουρκικές εκλογές, το κόμμα του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκλέγεται πρώτο, χωρίς όμως την απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία.

1992: την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

1993: στο Μπουρούντι, στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν τον Πρόεδρο Νταντάγε, τερματίζοντας το τρίμηνο πείραμα εκδημοκρατισμού της χώρας.

1994: γέφυρα καταρρέει στη Σεούλ και σκοτώνονται 32 άτομα.

1994: εννέα νεκροί, πλημμυρισμένες κατοικίες και μαγαζιά και πρωτοφανείς καταστροφές σε δρόμους και αυτοκίνητα είναι ο τραγικός απολογισμός των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πλήττουν περιοχές της Αθήνας.

1995: στη Σρι Λάνκα, μετά τη σφαγή 66 χωρικών από τους αντάρτες Ταμίλ, η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κολόμπο.

1996: πεθαίνει ο αντιβασιλέας της χούντας Γεώργιος Ζωϊτάκης.

1997: οι NY Yankees κλείνουν μια ιστορική περίοδο για τον σύλλογό τους με τη νίκη επί των San Diego 3-0 και την κατάκτηση του 24ου Πρωταθλήματος World Series στο μπέιζμπολ.

2003: μια ομάδα επιστημόνων ανακοινώνει την ανακάλυψη του πλανήτη-νάνου Έρις.

TOP NEWS