Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Πολυκάρπου ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης (†166). Μαρτύρων Θεής, Αντωνίου και Κλήμεντος. Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του εν Λαρίσση (†1586). Οσίων Αντιόχου, Αντωνίου, Ιωάννου και Μωυσέως. Γοργονίας, Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της μονής Εσφιγμένου άσκήσαντος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου.

303 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας δίνει εντολή να καταστραφεί η χριστιανική εκκλησία στην Νικομήδια. Έτσι ξεκινάει μια περιόδο οκτώ ετών διώξεων κατά των χριστιανών.

532 Θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

1455 Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.

1574 Αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.

1663 Σαν σήμερα γεννιέται ο Σάμιουελ Πιπς, Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.

1685 Γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο «Μεσσίας» ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

1855 Πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία.

1868 Σαν σήμερα γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1883 Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες «Όσα φέρνει ο άνεμος» και «ο Μάγος του Οζ» φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του.

1886 Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.

1893 Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1929 Γεννιέται ο Αλέξιος Β’, κατά κόσμο Αλέξι Ρίντιγκερ, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. με καταγωγή από την Εσθονία. Συνεβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. (Θαν. 5/12/2008)

1931 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Άλβιν Άιλι. Θεωρείται από τις μεγάλες φιγούρες του σύγχρονου χορού. Είναι ο ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου μπαλέτου Άλβιν Άιλι Αμέρικαν Ντανς Θίατερ.

1933 Σαν σήμερα αρχίζει η κατασκευή της γιγάντιας γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α.

1940 Η Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.

1941 Το ελληνικό υποβρύχιο Νηρεύς, υπό τον Πλοίαρχο Βεροιόπουλο, βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

1942 Οι πρώτες βόμβες των δυνάμεων του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943 Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

1943 Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός ηττάται κατά την επιχείρησή του εναντίον της Φλώρινας.

1953 Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1954 Λαμβάνει χώρα ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1960 Σαν σήμερα συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

1961 Βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα.

1969 Σαν σήμερα ο πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ ΣΤ πεθαίνει εξόριστος στην Ελλάδα, σε ηλικία 67 ετών.

TOP NEWS