Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Βαβύλα του εν Σικελία (γ’ αι.). Τιμοθέου και Αγαπίου. Νεοφύτου του Εγκλείστου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας, των θαυματουργών.Μαρτύρων Θεοδοτίωνος, Παύλου και Παυσιρίου, Βαρσίμου, Ελλαδίου του κομενταρησίου. Ερμογένους και Μάμαντος. Οσίων Ζωσιμά και Μακεδονίου του «κριθοφάγου». Ξένης (†ε΄αι.), Ερμογένους και Φιλήμονος επισκόπου Καρπάθου. Φιλιππικού του πρεσβυτέρου και Χρυσοπλόκης. Των επτά Οσίων της Μονής Φιλοθέου, Φιλόθεου πρωτίστου δομήτορος αυτής, Θεοδοσίου ηγουμένου και μητροπολίτου Τραπεζούντας, Διονυσίου και Συμεώνος, Δομετίου του ησυχαστού, Δαμιανού και ιερομάρτυρος Κοσμά του ισαποστόλου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου:

1076 Η Σύνοδος της Βορμς: Ο γερμανός βασιλιάς Ερρίκος Δ’ απολύει τον Πάπα Γρηγόριο Ζ’.

1813 Ιδρύεται η Βασιλική Φιλαρμονική Εταιρεία του Λονδίνου.

1827 Δύναμη από 2.000 έλληνες ατάκτους και 400 τακτικούς μεταφέρεται με πλοία από τη Σαλαμίνα στην Καστέλα του Πειραιά, την οποία και οχυρώνει, και αρχίζει να πολιορκεί την ισχυρή τουρκική φρουρά που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος. Οι Τουρκαλβανοί θα κατατροπωθούν.

1837 Σαν σήμερα ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

1848 Αρχίζει ο «Πυρετός του Χρυσού»: Ο αμερικανός εργοδηγός, Τζέιμς Μάρσαλ, ανακαλύπτει στο Sutter’s Mill του Σακραμέντο (ένα μύλο που είχε κατασκευάσει για λογαριασμό ελβετού επιχειρηματία) ένα σβόλο χρυσού, εκτοξεύοντας στα ύψη το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων για το ευγενές μέταλλο.

1857 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας, το πρώτο στη Νότια Ασία.

1859 Η Βλαχία και η Μολδαβία ενώνονται υπό τον Αλεξάντερ Κούζα και σχηματίζουν τα Ηνωμένα Πριγκιπάτα, πρόδρομο σχήμα της Ρουμανίας.

1888 Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Τζάκομπ Βόρτμαν πατεντάρει την κορδέλα της γραφομηχανής.

1899 Σαν σήμερα εκλογές διεξάγονται στην Κρητική Πολιτεία για την ανάδειξη των μελών της πρώτης Κρητικής Συντακτικής Συνελεύσεως, που θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα της αυτόνομης πλέον Κρήτης. Εκλέγονται 138 χριστιανοί και 50 μουσουλμάνοι πληρεξούσιοι. Πρόεδρος ο Ιωάννης Σφακιανάκης.

1903 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Χέι και ο βρετανός πρεσβευτής Μάκλ Χένρι Χέρμπερτ δημιουργούν μία κοινή επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων της Αλάσκας.

1905 Διατάσσεται η κατάσχεση της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη Δημοτική.

1908 Ο αντιστράτηγος του βρετανικού στρατού Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ δημιουργεί στην Αγγλία το κίνημα του προσκοπισμού.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

1912 ΚΣαν σήμερακ

1924 Η ρωσική πόλη Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Λένιν, προς τιμήν του νεκρού κομμουνιστή ηγέτη.

Την ίδια μέρα στην Ιταλία, ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά εμπορικά σωματεία.

1931 Η Κοινωνία των Εθνών επικρίνει την Πολωνία για κακομεταχείριση της γερμανικής μειονότητας, που ζει στην Άνω Σιλεσία.

1935 Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

Την ίδια μέρα, κυκλοφορεί η πρώτη μπύρα σε «κουτάκι», από την αμερικάνικη εταιρεία Gottfried Krueger», στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

1937 Σαν σήμερα η Γαλλία παραχωρεί στην Τουρκία την Αλεξανδρέττα. Η περιοχή που ανήκε στη Συρία, θα ανακηρυχθεί αυτόνομη το 1938 και θα εκχωρηθεί τελικά στην Τουρκία το 1939. Το 1974 θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την εισβολή στην Κύπρο.

1939 Σεισμός 8,3 R σκοτώνει 30.000 άτομα στη Χιλή και ισοπεδώνει περίπου 80000 τετρ. χλμ.

1943 Ο επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στη μάχη του Στάλινγκραντ στρατάρχης φον Πάουλους ζητά από το Χίτλερ άδεια για να συνθηκολογήσει. Ο Χίτλερ απαντά αρνητικά και διατάσσει τα ναζιστικά στρατεύματα να πολεμήσουν μέχρι ενός.

1946 Δημιουργείται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας από τον ΟΗΕ.

1960 Εβδομάδα των Οδοφραγμάτων στην Αλγερία: Σημαντική εξέγερση στο Αλγέρι ενάντια στη γαλλική αποικιακή πολιτική.

1961 Σαν σήμερα η Μέριλιν Μονρόε χωρίζει με τον τρίτο σύζυγό της, το θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, έπειτα από 4,5 χρόνια έγγαμου βίου.

1963 Τελούνται οι αρραβώνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνου με την κόρη της Ίνγκριντ της Δανίας, Άννα Μαρία.

1966 117 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη συντριβή αεροσκάφους Boeing της Air India στο Λευκό Όρος, μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

1970 Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο ξυρίζουν τα κεφάλια τους και δηλώνουν ότι το 1970 θα είναι το «Ετος 1» της Ειρήνης.

1972 Δύο κυνηγοί ανακαλύπτουν μέσα σε μια σπηλιά σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της νήσου Γουάμ το Γιοκόι Σοΐτσι. Ο 57χρονος γιαπωνέζος ήταν λοχίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κρυβόταν, επί 28 χρόνια, νομίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

1984 Η εταιρία «Apple Computer» κυκλοφορεί τους προσωπικούς υπολογιστές Macintosh.

1986 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Voyager 2» πλησιάζει τον πλανήτη Ουρανό για την πρώτη λεπτομερειακή φωτογράφησή του. Η ελάχιστη προσέγγιση του Ουρανού σε απόσταση 81.500 χιλιομέτρων επιτρέπει στο Βόγιατζερ να φωτογράφισει αρκετά από τα μαύρα φεγγάρια του πλανήτη, ενώ ανακάλυψε 10 ακόμη, καθώς και δυο αραιούς δακτύλιους.

1994 Σαν σήμερα η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο.

1995 Ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ. Στην προκήρυξη, η πράξη συνδέεται με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

1998 Ο Κριστόφ Βαζέχα γίνεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟ σημειώνοντας το 182ο τέρμα του με την πράσινη φανέλα στον αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων Αθηνών- ΠΑΟ και αφήνει τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση.

2007 Με πεντασέλιδη προκήρυξή της στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβεία στις 12 Ιανουαρίου.

2010 Η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με έσοδα 1,859 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σπάει το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε ο Τιτανικός από το 1998.

2011 Σαν σήμερα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώνονται 37 άνθρωποι και τραυματίζονται 173. Την ευθύνη για την επίθεση θα αναλάβει ο ηγέτης των Τσετσένων ισλαμιστών ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ.

TOP NEWS