Ξεκινά η ανοικοδόμηση του ναού του αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

  • Dogma

Με τον αγιασμό του θεμελίου λίθου το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η ανοικοδόμηση του ναού κι εθνικού προσκυνήματος του αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Καρεκλά Σοφία

Με τον αγιασμό του θεμελίου λίθου το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η ανοικοδόμηση του ναού κι εθνικού προσκυνήματος του αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Ο μικρός ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου ήταν ο μόνος ιερός χώρος λατρείας που κατεστράφη ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η παρουσία του στο νότιο τμήμα του Μανχάταν χρονολογείται από 1916.

Ο νέος ναός του αγίου Νικολάου θα οικοδομηθεί ως εθνικό προσκύνημα, σε μικρή μόνο απόσταση από την αρχική του τοποθεσία και σε περίοπτη θέση, στον αριθμό 130 της οδού Liberty, ακριβώς απέναντι από το μνημείο που δημιουργήθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου.

«Ο ναός του αγίου Νικολάου, αν και καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με την πρόνοια και ευλογία του Θεού ανοικοδομείται και πάλι στο νέο πλέον Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.

Σύντομα θα αναγεννηθεί ως φοίνικας εκ της τέφρας του και θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα, για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό. Θα αποτελεί τόπο λατρείας και πίστεως, σύμβολο ειρήνης, σημείο παρηγοριάς και ελπίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Ο νέος ναός σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Θα βρίσκεται σε επίπεδο ψηλότερο κατά δέκα περίπου μέτρα από το επίπεδο του δρόμου, στην άκρη ενός χώρου πρασίνου.

Είναι βασισμένος στο ναό της Του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, περίκεντρος, κυκλοτερής και προσαρμοσμένος στον μοντέρνο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κυριαρχούν οι πύργοι από γυαλί και σίδερο. Ένα σημείο του κτιρίου θα περιλαμβάνει αίθουσα περισυλλογής ανοιχτή σε όλους.

TOP NEWS