Αγιορείτικη αλάδωτη καρυδόπιτα: Νηστεία με σοκολάτα…κόλαση
Η καρυδόπιτα αυτή δεν περιέχει λάδι ούτε αυγά, αλλά «δένει» χάρη στο ταχίνι, τα καρύδια, τις σταφίδες και τη σοκολάτα, φτιάχνοντας ένα επιδόρπιο πλούσιο και αρωματικό, που δεν υστερεί σε τίποτα από τις πιο «βαριές» εκδοχές του είδους.
Η μαγειρική παράδοση του Αγίου Όρους κρύβει μικρά θαύματα γεύσης. Συνταγές απλές, χωρίς εξεζητημένα υλικά, που όμως εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά και τη διατροφική τους αξία. Μια από αυτές είναι και η αλάδωτη καρυδόπιτα, ιδανική για περιόδους αυστηρής νηστείας, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλουμε ένα γλυκό χωρίς ενοχές – και με πολλή καρδιά.
Η καρυδόπιτα αυτή δεν περιέχει λάδι ούτε αυγά, αλλά «δένει» χάρη στο ταχίνι, τα καρύδια, τις σταφίδες και τη σοκολάτα, φτιάχνοντας ένα επιδόρπιο πλούσιο και αρωματικό, που δεν υστερεί σε τίποτα από τις πιο «βαριές» εκδοχές του είδους.
Υλικά:
¾ φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρός χυμός πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού, τα αλεύρια, το μπέικιν, τη σόδα και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά – εκτός από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει η καρυδόπιτα, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την περιχύνουμε από πάνω.
Μοναστηριακή απόλαυση, σοκολατένια ψυχική ανάταση
Η συγκεκριμένη συνταγή, πέρα από τη νοστιμιά της, κουβαλά και έναν διαφορετικό «ρυθμό ζωής». Θυμίζει πως ακόμα και οι πιο απλές πρώτες ύλες, με φροντίδα και πρόθεση, μπορούν να μετατραπούν σε μικρά γαστρονομικά θαύματα. Στο Άγιο Όρος το λένε πράξη αγάπης. Εμείς, απλώς τη λέμε: καρυδόπιτα αλάδωτη – και αληθινή.
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.