Γεύση νηστείας και καλοκαιριού: Μοναστηριακές χυλοπίτες με σάλτσα μελιτζάνας από το Άγιον Όρος
Οι μοναστηριακές χυλοπίτες με σάλτσα μελιτζάνας είναι ένα αυθεντικό πιάτο της μοναστηριακής κουζίνας, που ταιριάζει ιδανικά με την περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και με τις ελαφριές γεύσεις που αναζητούμε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για να το ετοιμάσετε, θα χρειαστείτε απλά και λιτά υλικά:
-
½ κιλό μελιτζάνες
-
5 μέτριες ώριμες ντομάτες
-
½ φλιτζάνι του τσαγιού αγιορείτικο ελαιόλαδο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
Αλάτι και πιπέρι
-
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-
1 κλωναράκι βασιλικό
-
½ κιλό μοναστηριακές χυλοπίτες
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μία ώρα σε σουρωτήρι, ώστε να αποβάλουν την πικρίλα τους. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε ελαφρά. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τις μελιτζάνες, και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και το κλωναράκι του βασιλικού. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει καλά.
Παράλληλα, βράζουμε τις μοναστηριακές χυλοπίτες, τις στραγγίζουμε και τις περιχύνουμε με λίγο λάδι για να μη κολλήσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές, συνοδευόμενες με την αρωματική σάλτσα μελιτζάνας.
Αξίζει να δοκιμάσετε χυλοπίτες φτιαγμένες από αγνά υλικά και με την παραδοσιακή φροντίδα των μοναχών — ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά, απλότητα και πνευματικότητα.
Φωτογραφία: www.dianekochilas.com
Πηγή: mountathos-e-shop.gr