Η εορτή των Χριστουγέννων στην Πέρθη

  • Δόγμα

Το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Θεού εορτάστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας. Ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο Dianella της Πέρθης, τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Πέρθης κ. Ελπιδίου και Μιλητουπόλεως […]

Το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Θεού εορτάστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας. Ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο Dianella της Πέρθης, τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Πέρθης κ. Ελπιδίου και Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, στο Yellow Rock της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Η πνευματική χαρά της ημέρας κορυφώθηκε κατά την υποδοχή ενός νέου εργάτη του αμπελώνα του Κυρίου στην ιερατική οικογένεια της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας. Ο λόγος για τον κ. Ιωάννη Ancuta, ο οποίος διακονούσε, επί σειρά ετών, το ιερό αναλόγιο στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Βουνού, στο Forrestfield της Πέρθης. Ο κ. Ancuta, διακριθείς για τον ένθεο ζήλο, την αφοσίωση και την υπακοή του στην Εκκλησία, έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, δια των χειρών του Ποιμενάρχου του, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Απευθύνοντας πατρικές νουθεσίες προς τον νέο Διάκονο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε καταρχάς στο μυστήριο της κατά σάρκα Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού και ανέλυσε θεολογικά την έννοια του όρου «μυστήριο». Όπως εξήγησε, πρόκειται για γεγονός το οποίο υπερβαίνει την ανθρώπινη κατανόηση και λογική: «Δεν είναι κάτι που κάποιος κρατά κρυμμένο ως μυστικό, αλλά ένα γεγονός το οποίο βρίσκεται πέρα από την ανθρώπινη αντιληπτική ικανότητα και πέρα από το μέτρο του κτιστού κόσμου. Το μυστήριο δεν υπόκειται σε έρευνα ή απόδειξη. Είναι μια αλήθεια άλλης τάξεως, η οποία δεν προσεγγίζεται με τις συνήθεις μεθόδους και όρους ή με πειραματικά όργανα. Είναι υπόθεση καθαρής καρδιάς, όπως λέγει ο ίδιος ο Κύριος: “Μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται” (Ματθ. 5,8). Η καθαρότητα της καρδιάς είναι η θεμελιώδης και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουμε στο μυστήριο της ιερωσύνης».

Επισημαίνοντας ότι μία καθαρή καρδιά φλέγεται από αγάπη για τον Χριστό, τους ανθρώπους και όλη την κτίση, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον χειροτονούμενο να υπηρετήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποστολή του ως κληρικός. «Μη λησμονήσεις ποτέ τη θεία εντολή της αγάπης», του τόνισε, υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι αγάπη συνιστά την ίδια την ουσία και την ύπαρξη του Θεού και προσφέρεται άνευ όρων σε κάθε άνθρωπο, όπως το βιώνουμε και το κατανοούμε στην Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δήλωσε πεπεισμένος πως ο νέος Διάκονος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για μια ευλογημένη και καλλίκαρπη ιερατική πορεία. Σε τούτο, άλλωστε, συνηγόρησαν ο επιχώριος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου, και πνευματικός πατέρας του χειροτονούμενου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος Σουρής, καθώς και άπαντες οι πιστοί που είχαν κατακλύσει τον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου και των τέκνων του π. Ιωάννη, οι οποίοι στο τέλος της χειροτονίας αναφώνησαν με έκδηλο ενθουσιασμό το «Άξιος».

Σημειώνεται ότι στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία ήταν παρόντες η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πέρθη κ. Ελένη Γεωργοπούλου και ο Πολιτειακός Βουλευτής κ. Frank Paolino.

 

TOP NEWS