Η νηστίσιμη πίτσα που μυρίζει Αιγαίο – Πανεύκολη λαδένια Κιμώλου με λίγα υλικά και απίθανη γεύση
Την πίτσα αυτή τη γνωρίζουμε και ως λαδένια της Κιμώλου ή λαδόπιτα. Είναι μια απλή, παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τις Κυκλάδες, που φτιάχνεται εύκολα και εντυπωσιάζει με τη γεύση της.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πίτσα χωρίς αλλαντικά και τυριά, αλλά με πλούσια νοστιμιά χάρη στα λαχανικά και το εξαιρετικά εύκολο και γευστικό ζυμάρι της.
Υλικά για τη νηστίσιμη πίτσα:
Για τη ζύμη:
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
περίπου 2 κούπες χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
3 μέτριες ντομάτες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
Χρωματιστές πιπεριές
Λίγες ψιλοκομμένες ελιές
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το χλιαρό νερό – όσο πάρει, περίπου 2 κούπες. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα λαχανικά: κόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές σε λωρίδες ή κυβάκια, όπως προτιμάμε.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και την απλώνουμε. Τη ραντίζουμε με λίγο ακόμη λάδι και απλώνουμε τα λαχανικά από πάνω. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε τη νηστίσιμη πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, χαμηλά στη σχάρα, για περίπου 40 λεπτά – μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδίσει.
Έξτρα μυστικό:
Για πιο αρωματική ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή θυμάρι κατά το ζύμωμα. Αν θέλετε να δώσετε πιο «πίτσα» χαρακτήρα, απλώστε λίγη ντομάτα πελτέ, λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα πάνω στη ζύμη πριν βάλετε τα λαχανικά. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε και νηστίσιμα τυριά ή φέτα για έξτρα νοστιμιά.
Πηγή: ediva.gr
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.