Ιερά Μονή Γαλατάκη

  • Δόγμα

Η μονή Γαλατάκη διαθέτει μία εξαιρετικά πλούσια «συλλογή» ιερών λειψάνων, κειμηλίων, εικόνων, χειρογράφων και βιβλίων, ανεκτίμητης αξίας. Τα λείψανα φυλάσσονται σήμερα στο καθολικό, σε δρύινο προσκυνητάρι.

Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη

Περιγραφή της Μονής

Βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρυφές του όρους Κανδήλι, 9 χιλιόμετρα νότια της Λίμνης. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (προστάτη των θαλασσινών).
Η Μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική σε όλη τη διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της. Από το 1946 όμως μετατρέπεται σε γυναικεία .

Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος της Μονής υπάρχει κτισμένος ένας ογκώδης και οχυρός πύργος, που είναι στραμμένος προς τη θάλασσα και χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με μια παράδοση, τον πύργο έκτισε (ή επισκεύασε) ο Όσιος Δαυίδ ο Γέροντας για να προστατεύσει τους μοναχούς από τις πειρατικές επιδρομές. Σήμερα ο πύργος έχει καλυφθεί από κεραμοσκεπή και φιλοξενεί το Αρχονταρίκι και την βιβλιοθήκη του μοναστηριού καθώς και μία μικρή έκθεση κειμηλίων.

Η μονή Γαλατάκη διαθέτει μία εξαιρετικά πλούσια «συλλογή» ιερών λειψάνων, κειμηλίων, εικόνων, χειρογράφων και βιβλίων, ανεκτίμητης αξίας. Τα λείψανα φυλάσσονται σήμερα στο καθολικό, σε δρύινο προσκυνητάρι.
Λέγεται ότι η μονή είχε στο παρελθόν μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων, τα οποία χάθηκαν κυρίως κατά τον  τον 19ο και 20ό αιώνα.

Οι πληροφορίες για τη συλλογή των βιβλίων εντοπίζονται σε «Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής» του 1860. Σ’ αυτό καταγράφονται 54 βιβλία θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Στην περίοδο της ηγουμενίας του Χρυσάνθου Προβατά η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με πλήθος βιβλίων για την πνευματική κατάρτιση των μοναχών.
Σχεδόν στο σύνολό της, η νεότερη βιβλιοθήκη καταστράφηκε στα 1904, ύστερα από εντολή της Νομαρχίας Ευβοίας, για να αντιμετωπισθεί η θανατηφόρα ασθένεια της φυματίωσης.
Βορειοδυτικά και σε απόσταση λίγων μέτρων από τον περίβολό της, βρίσκεται ο σύγχρονος ναΐσκος, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο.

Δυτικότερα και σε απόσταση 200 μέτρων, υψώνεται ένας απότομος βράχος, ο λεγόμενος «Κορακόλιθος». Σύμφωνα με την τοπική  παράδοση, στον βράχο, που χρησιμοποιείτο κατά το παρελθόν ως παρατηρητήριο (καραούλι), πειρατές αιφνιδίασαν και δολοφόνησαν κάποιον μοναχό.

TOP NEWS