Μέση Ανατολή: Ανησυχία μετά την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία – Τουλάχιστον 11 νεκροί

  • Δόγμα

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο ανέφερε ισραηλινά πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Συρία, μεταξύ των οποίων 38 στρατιώτες και 7 μέλη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Νέες «φωτιές» άναψαν μετά την επίθεση που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν ότι αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση έξω από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου ΧαμάςΙσραήλ πριν από σχεδόν έξι μήνες.Η επίθεση είναι η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά φαινομενικών ισραηλινών επιδρομών στη Συρία που στόχευσαν τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, με τη Χεζμπολάχ,να προειδοποιεί χθες ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά το θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια της επιδρομής. «Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

Τουλάχιστον 10 άτομα είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής, ενός ένας υπήκοος Λιβάνου ήταν ανάμεσα σε αυτούς. «Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Το Ιράν «θα απαντήσει αποφασιστικά» στην επίθεση

Νωρίτερα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως στο Ισραήλ θα ανήκει η ευθύνη για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, ο Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων, Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι και Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του IRGC. Ο Χατζί Ραχίμι φέρεται να ήταν συντονιστής της Δύναμης Κουντς, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό Tasnim News.

Η ανακοίνωση του IRGC ανέφερε επίσης πέντε άλλους αξιωματούχους που σκοτώθηκαν: Χοσεΐν Αμάν Ελαχί, Μεντί Τζαλαλατί, Μοχσέν Σενταγχάτ, Αλί Αχαμπαμπαΐ και Αλί Σαλεχί Ρουζμπαχανί.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από την πλευρά τους, πως «ο Χοσεΐν Ακμπάρι, πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό, και η οικογένειά του δεν έπαθαν τίποτα από την ισραηλινή επίθεση».

Καταδίκασαν την επίθεση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε έντονα» την επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τη Δευτέρα. «Θεωρούμε κατηγορηματικά απαράδεκτες οποιεσδήποτε επιθέσεις σε διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις, το απαραβίαστο των οποίων διασφαλίζεται από τις σχετικές Συμβάσεις της Βιέννης», προσθέτοντας ότι «τέτοιες επιθετικές ενέργειες από το Ισραήλ είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν».

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «παραβίαση της κυριαρχίας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράν», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την «ισχυρή καταδίκη και την καταγγελία» του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τη στόχευση διπλωματικών εγκαταστάσεων με οποιοδήποτε πρόσχημα, επικαλούμενο παραβίαση των διεθνών διπλωματικών νόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Παρατηρητήριο ανέφερε ισραηλινά πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Συρία, μεταξύ των οποίων 38 στρατιώτες και 7 μέλη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

TOP NEWS