Το τέλειο κριθαρότο με γαρίδες- Όλα τα μυστικά για να πετύχει

  • Dogma
κριθαρότο

Πριν φορέσετε την ποδιά, αξίζει να μυηθείτε στα μικρά μυστικά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στο κριθαρότο με γαρίδες.

Πρώτο και βασικό: Αν το κριθαράκι βράσει σε δυνατή φωτιά, τα υγρά του εξατμίζονται γρήγορα. Γι’ αυτό, να έχετε πρόχειρο λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, για να προσθέτετε σταδιακά ό,τι χρειάζεται. Το ζητούμενο είναι ένα πιάτο με αρκετή υγρασία, γιατί όσο το κριθαρότο μένει, τραβάει τα υγρά του και στεγνώνει.

Υλικά:

  • 500 γρ. γαρίδες

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρά καρέ

  • 1 κολοκύθι, κομμένο σε μικρά καρέ

  • 1 φινόκιο, ψιλοκομμένο

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 100 ml λευκό κρασί

  • 400 γρ. τριμμένες ντομάτες

  • 500 γρ. κριθαράκι

  • 1½ λίτρο bisque γαρίδας ή άλλος ζωμός

  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα – εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά. Αφαιρούμε το εντεράκι από τη ράχη. Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε μικρές γαρίδες ανεμότρατας, πιο οικονομικές αλλά εξίσου νόστιμες.

Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα λαχανικά με το σπασμένο σκόρδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς. Αφαιρούμε το σκόρδο και τις γαρίδες, τις κρατάμε σκεπασμένες στο πλάι.

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε να λαδωθεί. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζεστή bisque σταδιακά. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Βράζουμε συνολικά περίπου 15 λεπτά. Προς το τέλος, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στο τηγάνι με τα ζουμιά τους και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως, όσο το πιάτο είναι ακόμη ζουμερό.

Πηγή συνταγής: https://www.argiro.gr

TOP NEWS