Πάσχα στην Παναγία την Παρηγορήτρια

  • Δόγμα
παναγία

Του Αρχιμ. Χριστόδουλου Κοτσίφη, Ι. Προϊσταμένου Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Βύρωνος

Πλησιάζοντας στο Πάθος του Κυρίου μας, και έχοντας προετοιμαστεί τις εβδομάδες που πέρασαν με τη Νηστεία και κυρίως με την ιδιαίτερη λειτουργική ζωή αυτών των ημερών, αισθανόμαστε έντονα μία χαρμολύπη που καταλήγει στη σωτηρία μας.

Ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε είναι η θέση της Κυρίας Θεοτόκου στο Θείο Πάθος.

Ποσο δύσκολο τελικά είναι να είσαι μητέρα του Σωτήρα; Ποια η ευθύνη; Πόσος ο πόνος;

Η Παναγία μας, από τις ημέρες  που ο Κύριος ήταν βρέφος νεογέννητο ακόμα, δεν άκουσε κάτι ελπιδοφόρο ως Μητέρα, αν και έτεκε τον Σωτήρα του σύμπαντος κόσμου.

Ο Θεοδόχος Συμεών της είπε ξεκάθαρα ότι θα πονέσει πολύ, ότι την καρδιά της θα τη διαπεράσει δίκοπο μαχαίρι. Τις ανεπανάληπτες στιγμές, ιδιαίτερα μετά τον πρώτο τοκετό μιας γυναίκας, τις χαρακτηρίζουν η χαρά και οι ελπιδοφόρες εγκάρδιες ευχές όσων τις συναντούν. Η καλή Παναγία μας όμως δεν άκουσε τίποτε καλό παρότι έφερε στον κόσμο την πηγή του αγαθού.

Έμελλε όμως να σταθεί κάτω από το Σταυρό του Υιού Της.

Να δεί τον αναμάρτητο να εκπνέει ως κακούργος.

Η πιο απαλή ψυχή που πέρασε από τη γη έζησε την πιο σκληρή κακία των ανθρώπων.

Η αγνότερη Μητέρα της ανθρωπότητας αντιμετώπισε με πίστη και υπομονή το απεχθές και δυσώδες πρόσωπο των κακούργων.

Γι’αυτό το λόγο και αντιλαμβάνεται τον πόνο της κάθε μανούλας που χάνει το παιδί της.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη από αυτή ούτε βαθύτερος πόνος από το να χάνει η μάνα το παιδί της.

Κι αν δύναται και θέλει να βοηθήσει σε τόσο βαριά προβλήματα, πώς είναι δυνατόν να μη βοηθήσει και σε απλούστερα;

Εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα, ομολογούμε και ομολογούν καθημερινά και οι πιστοί τα θαυμάσια της Παναγίας μας της Παρηγορητρίας, που Δακρυρροεί και Μυροβλύζει, χαρίζοντας την ελπίδα και την παρηγορία σε όσους ένθερμα την επικαλούνται.

Είναι εδώ για να απαλύνει τον πόνο όλων μας, να μεσιτεύσει για την ίαση των ασθενών, να χαροποιήσει τους θλιβομένους, να παρηγορήσει τους πληγωμένους.

Κάθε λογής πρόβλημα της εναποτίθεται με την ελπίδα της απόσβεσής του. Έχει παρρησία πολλή στον Υιό Της και γι’ αυτό αμέσως το αναθέτει ικετευτικά στον Κύριό μας, ώστε να το τακτοποιήσει το συντομότερο προς το συμφέρον της ψυχής μας.

Ζούμε λοιπόν πραγματικά για τρίτο χρόνο την έντονη παρουσία Της και ευχαριστούμε το Θεό για την ευλογία αυτή, λειτουργώντας καθημερινά και αποδίδοντας την ευγνωμοσύνη μας στο Πανάγιο πρόσωπο της Μητέρας του, τελώντας παράκληση δις της ημέρας.

Τώρα, τις Άγιες ημέρες που έρχονται, υποσχόμαστε νοερά στην ψυχή μας αλλά και στο Θεό να προσπαθήσουμε κατανοώντας -όσο μας επιτρέπεται- το Θείο Πάθος να βάλουμε μία ακόμα αρχή στη ζωή μας:

Να δώσουμε χώρο στην ψυχή μας, ώστε ο Κύριος να εισέλθει και να καθοδηγεί τη ζωή μας, δείχνοντάς μας το δρόμο με τα πληγωμένα χέρια Του, ενώ ακολουθούμε τα ίχνη από τα τα τετρωμένα πόδια Του.

Άλλωστε, για μας τα υπέστη όλα αυτά. Για να μην παραστρατήσουμε από το δρόμο της σωτηρίας.

Γι’ αυτό το λόγο θα αφοσιωθούμε στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα τις βιώσουμε με τους τόσο όμορφους ύμνους και τις διατεταγμένες Ευαγγελικές Περικοπές και θα παρακαλέσουμε την Κυρία Θεοτόκο την Παρηγορήτρια να μας βοηθήσει να νοιώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τη Θυσία του Υιού Της πάνω στον Τίμιο Σταυρό.

Και μετά την Αγία Ανάσταση, πάλι εδώ στον Ιερό Ναό μας, θα τελέσουμε τη Σύναξη της Παναγίας της Παρηγορητρίας της Δακρυρρούσης και Μυροβλυζούσης, την Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά), ευχαριστώντας Την με αυτόν τον τρόπο για όλες τις μητρικές ευεργεσίες Της.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα του Πάσχα, στον Ιερό Ναό μας, καθημερινά θα τελείται Θεία Λειτουργία μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (Ιερό Αναστάσιμο Πενηνταλείτουργο) για να βιώνουμε ευχαριστιακά, κάθε ημέρα, το κήρυγμα της Αναστάσεως και να προετοιμαστούμε πλέον για την Αγία Πεντηκοστή.

Είθε η φετινή Πασχαλιά να είναι επιτέλους η απαρχή της σωτηριώδους διαδρομής μας, της Οδού και της Ζωής, που είναι ο Χριστός μας.

Καλή Ανάσταση!

Ευλογημένο Πάσχα!

TOP NEWS